قابل توجه دوستداران مطالب علمی-پزشکی: خواص میوه ی کندس یا ازگیل وحشی


- 261 بازدید

بنام هستیبخش یکتا.
سلام بر شما گرامیان.
حقیقتش انگیزه تهیه و انتشار این مطلب وقتی به ذهنم رسید که امروز صبح قبل از صبحانه و به قول معروف ناشتا, خانواده از ترشی میوه ازگیل وحشی که در لهجه ما به آن کنس (keh nehss) میگویند بهم دادند و خوردم و صحبت از آن شد که این ترشی و خوردنش خاصیتی بس فراوان دارد برای خیلی از بیماریها مفید هست خصوصاً برای کسانی که مبتلا به چربی دور قلب یا قند خون بالا هستند فایده دارد.
حالا من میخام این مطالب مفید رو که از دو سایت مختلف پیدا کردم رو به شما تقدیم کنم تا هم به مطالب پر بار سایت بیافزایم و هم دوستانی که به شمال کشور سفر میکنند مخصوصاً عزیز دلم آقای جواد نوعی یا دوست عزیزم آقای مصدق و سایرین از این میوه ی پر خاصیت تهیه کنند و از شیره ی آن بهره ببرند.
ضمناً قبل از مطالعه ی مطلب این نکته رو هم بنویسم که بنا به گفته خانواده, شیره ی این میوه آنقدر مفید هست که اینطور که میگفتند: یک شیشه مربا خوری از این شیره ۱۵۰۰۰ تومان و یک مخزن پر از آن که در جای نوشابه خانواده هست مبلغ ۵۰۰۰۰ تومان در بازارها فروخته میشود.
حال باهم مطالبی رو درباره میوه کنس (keh nehss) تقدیمتون میکنم.

ازگیل وحشی (medlar ) یا همان میوه ای که به آن کُندُس گفته می شود ، درختچه ای است خاردار و بومی ایران که در همهٔ جنگل‌های شمال ایران و در همهٔ بلندی‌های دامنه جنوبی البرز و مناطق استپی می روید. این گیاه را در زبان گیلکی مناطق استان گیلان کونوس ( کنوس ) می نامند.
ازگیل از حدود سه هزار سال پیش در جنوب دریای خزر در مناطق گیلان و مازندران در ایران کاشت می شد و ۷۰۰ سال پیش از میلاد به یونان و در ۲۰۰ سال پیش از میلاد, به روم رسید. کاشت این میوه از طریق رومیها در بقیه اروپا گسترش یافت.
میوه ازگیل وحشی ( کندس) تا دوره ویکتوریا به وفور استفاده می شد اما در دوره های پس از آن کمتر مورد توجه قرار گرفت تا آن که اکنون جز بخش های کوچکی در اروپا، طرفداران چندانی ندارد. ازگیل در ادبیات کهن اروپا نماد بد‌کارگی یا تهیدستی نابهنگام است زیرا میوه هایش پیش از رسیدن از درون می پوسند.
در گیلان نیز ازگیل میوه ای کم ارزش تلقی می شده و ضربالمثل هایی مانند” به هوای عراق انگور از گیلانه تورش کونوسم دکت” یا “تورش کونوس خور داخیل میوه بوگود” نشانگر این نکته است
میوه کندوس بسیار سخت و اسیدی است و به همین خاطر تا خوب رسیده نشود قابل خوردن نیست. (در زبان محلی فارسیان باید خوب “پُتو” شده باشد ، یعنی نرم شده باشد . ) برای جلوگیری از پوسیده شدن کندس بر روی درخت، معمولا میوه ها را زودتر برداشت می کنند و در محل مناسبی انبار می سازند تا برسد. گوشت ازگیل پس از رسیدن از سفید به قهوه ای تغییر می یابد و کاملا نرم و شیرین می شود.
آب کندس:
در استان گیلان میوه های ازگیل را موقعی که هنوز سفت و نارس اند می چینند و مانند خیارشور درون ظرف های بزرگ یا کوچک می ریزند و سپس ظرف را از آب و اندکی نمک پر می کنند و آن را در جایی خنک نگه می دارند. این فرآورده که «آب کندس » نامیده می شود به همراه نمک و گلپر با لذت فراوان در زمستان خورده می شود.
از آب ترش “آب کندس” نیز برای تهیه ی کاهو سکنجبین استفاده می کنند
سایر فراورده ها ی کندس (ازگیل وحشی) :
در روستای فارسیان و اطراف از گذشته های دور از میوه کندس برای پختن مربا استفاده می کردند که البته امروزه دیگر رایج نیست اما در برخی نقاط دیگر دنیا همچنان از ازگیل مربا و ژله فراهم می سازند
گونه شناسی:
 جنس کندس دوگونه دارد که اولی همان ازگیل معمولی با نام علمی Mespilus germanica است. این گونه بومی جنوب غربی آسیا و احتمالا جنوب شرق اروپا است اما منشاء آن را ایران می دانند. گونه دیگر M.canescens، اخیرا به سال۱۹۰۰ در آمریکای شمالی کشف شده است.
قطر میوه در گونه های وحشی به ۲٫۵ سانتی متر و در ارقام پرورشی به ۵.۵ سانتی متر یا بیشتر هم می رسد. گیاه کندس به شکل درخت پاکوتاه یا بوته های بلند است و متعلق به خانواده رزها است.
بلندی درختچه های ازگیل به ۸ متر هم می رسد. برگ های پهنی به رنگ سبز تیره، بیضی شکل به طول ۶ تا ۱۵ سانتی متر و به پهنای ۳ تا ۴ سانتی متر دارد. برگ ها پیش از خزان شدن به رنگ قرمز درمی آیند. گل های سفید پنج گلبرگی آن در بهار شکوفه می دهند. گل های ازگیل هرمافرودیت هستند یعنی هم دارای اندام های نر و هم اندام های تولید مثل ماده اند و توسط زنبورها گرده افشانی می شوند. گیاه کندس خود‌بارور است.
کندس در مکانی سایه روشن در جنگل های آفتاب‌گیر رشد می کند و خاک مرطوب، سبک و شنی با خاک برگ یا خاک سنگین رسی و به خوبی زه کشی شده را می پسندد.
بذرهای کندس بسیار سفت و محکم و نفوذ ناپذیرند به همین خاطر بعید است در همان سال اول تا پیش از گذراندن دو زمستان جوانه بزنند.
برای کشت تجاری آن معمولا بذرها را برای مدت کوتاهی در اسید سولفوریک می خوابانند تا پوسته بذر باز شود البته این کار بایستی با دقت زیاد انجام شود وگرنه بذر آسیب می بیند. باغداران خانگی می توانند به جای اسید، بذرها را به مدت ۲۴ ساعت در آب گرم بگذارند و سپس به مدت ۲ تا ۳ ماه در محلی سرد با دمای ۱ تا ۵ درجه سانتیگراد نگه دارند.
 کندس را می توان به درخت گلابی پیوند زد.
مصارف دارویی کندس (ازگیل وحشی ) :
میوه کندس علاوه بر مصارف خوراکی دارای کاربردهای دارویی نیز هست. خواص دارویی کندس از روزگاران بسیار دور مورد توجه بوده بقراط کندس را برای مبتلایان به ترشی معده و مدفوع سوزان و عوارض تب نافع می‌پنداشت .
گوشت آن مسهل و برگ هایش بندآورنده خون اند. آبسه دهان و گلو و آنژین را نیز میتوان با جوشانده ی برگ ازگیل درمان کرد.
از گذشته های دور در گیلان از آب “آب کندس” برای درمان دهان درد استفاده می شده است . 
دانه های کندس حاوی اسید هیدروسیانیک سمی اند. از پوست تنه آن نیز به جای گنه گنه در درمان مالاریا استفاده می شود اما چندان تایید شده نیست.
طرز درست کردن کنس ترشی:
پس از جمع آوری کنسهای نیم پت و پخته شده را در آب ریخته تا خوب شستو و تمیز شود بعد از شستشو آن را در دیگی ریخته تا خوب پخته شده و  به شکل فرنی شود و بعد آن را درون آبکش کیسه ای  ریخته  و شیره آن را میگیرند و تفاله را دور می ریزند و در دیگی جداگانه روی آتش می گذارند تا خوب غلیظ شود.
. موارد استفاده از رب کنس (ازگیل):
در درست کردن غذا از جمله تخممرغ خوردن با کاهو و غیره البته وقتی که برای درست کردن نیم رو به جای رب گوجه از کنس
ترشی استفاده می کنند به این غذا شش انداز هم می گویند.مصرف دارویی هم دارد برای کسی که زبانش تاول زده این رب را هم تجویز می کنند.خوردن خوراک لوبیا و باقلا
با این رب بسیار مفید است.
کنس ترشی از میوههای جنگلی کنس و خرمندی بصورت کاملا سالم و طبیعی تهیه می شود و امروزه خیلی کمیاب شده است.هم کنس ترشی به عنوان سوغات به شهرهای دیگر هم ارسال می شود برای دوستان و خویشان .

منابع:
وبلاگ فارسیان
کالیکلا لفور
خب دوستان تا سلامی دیگر: بقول بهنام نصیری عزیز: دلتون سفید.

۴ نفر این پست رو پسندیدن!
Print Friendly
مهدی عزیززاده

درباره مهدی عزیززاده

بنام خداوند بخشنده مهربان ضمن عرض سلام و درود به خدمت بازدید کنندگان این جانب: مهدی عزیززاده خرمی هستم این جانب در روز شنبه مورخ 5 آبانماه سال 1363 هجری شمسی، 27 اکتبر سال 1984 میلادی و 2 صَفَر سال 1405 هجری قمری در استان مازندران شهرستان آمل متولد شدم. از همان ابتدای کودکی من نابینا به دنیا آمدم. دوران ابتدائی را در مدرسه استثنائی دین و دانش آمل به پایان رساندم. سپس مقاطع راهنمایی و متوسطه و پیشدانشگاهی را مثل خیلی از همنوعانم در مدارس عادی سپری کردم. این جانب در سال 81 در آموزشگاه شهید مدنی آمل همگام با گروهی از همنوعانم مهارتهای ICDL را زیر نظر خانم نائیجیان گذراندم. و در پایان آن دوره در امتحان مربوطه این جانب با نمره عملی 100 و نمره تئوری 99 به عنوان نفر اول انتخاب شدم. بعد از آن چون آن زمان من کامپیوتری نداشتم به مدت 5 سال از رایانه به اجبار فاصله داشتم. بعدها در سال 86 با تهیه کامپیوتر و تهیه بستههای آموزشی و راهنمایی دوستان خصوصاً دوست و یار با وفایم آقای عادل اکبری توانستم اکثر مهارتها را بیاموزم. در همینجا بر خود لازم میدانم در وهله اول از سرکار خانم نائیجیان که مهارتهای پایه و اساسی کامپیوتر را به بنده آموختند و در وهله بعد از جناب آقای عادل اکبری که با صبر و حوصله در راه یادگیری مهارتهای بیشتر کُمَکَم کردند و از هیچ کوششی دریغ نکردند و حتی هنوز هم من از محضرشان درس میگیرم صمیمانه و متواضعانه تشکر و قدردانی کنم. این جانب در سال 87 در خانه نور جانبازان آمل به مدت 3 ماه به تدریس کامپیوتر به جانبازان عزیز شهرمان اشتغال داشتم. همچنین در سال 89 در مدرسه استثنائی شهرمان به تدریس رایانه به دانش‌آموزان پرداختم. هماکنون نیز گاهاً جسته و گریخته به طور خصوصی به برخی از بچهها کامپیوتر میآموزم یا مشکلاتشان را در این حیطه برطرف میکنم. این جانب پس از اتمام دوره پیشدانشگاهی در سال 82 در آزمون ورودی دانشگاه شرکت نمودم. و با رتبه 47747 مجاز به انتخاب رشته شدم اما در انتخاب رشته پذیرفته نشدم. با این حال امیدم را از دست ندادم و مجدداً در سال 83 در آزمون شرکت کردم و با رتبه 23000 موفق به پذیرفته شدن در دانشگاه پیام نور شهرستان محمودآباد در رشته الهیات و معارف اسلامی با گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی شدم. و در سال 90 موفق به اخذ مدرک کارشناسی در رشته فوق گردیدم. من یک فرزند دختر به نام مریم دارم. که خیلی هم دوستش دارم! الآن که دارم اطلاعات بخش شناسنامه ام رو بروز میکنم مریم خانُمَم کلاس دوم دبستان رو تمام کرده و انشاالله در مهرماه امسال به کلاس سوم دبستان خواهد رفت. یک برادر نابینایی هم دارم اما متأسفانه خواهری ندارم البته خیلی دوست داشتم خواهر داشته باشم چون اعتقاد قلبی من این است که خواهر نعمتی بزرگ است چرا که میتوان در کنارش یا با حرفهایش یا با قربان صدقه رفتن برادرهایش یک تسکین دهنده روح و جان برایمان باشد. البته ما برادرها هم باید هوادار خواهرمان باشیم. میتوانید از دو راه ایمیل و تلفن همراه با من در ارتباط باشید البته من نیز مانند اکثر دوستان نابینا تلفن گویا دارم و با پیامک هم مشکلی ندارم البته کاربر اِسکایپ نیز هستم. از افتخارات معنوی من تشرف 15 مرتبه به مشهد مقدس و 4 مرتبه به حرم حضرت معصومه (سلامالله علیها) و همچنین سفر روحانی کربلای معلا میباشند. از غذاهای محبوبم ماکارونی و خوراک جگر البته جگر سیاه است. من آدم زیاد احساسی نیستم اما خیلی زود به اشخاص دلبسته شده و به آنها وابستگی عاطفی پیدا میکنم. به مباحث کامپیوتری و خصوصاً آموزشی در این حیطه علاقه دارم و تا آنجا که بتوانم پیگیری میکنم. این جانب مدت یک سال در گروه تواشیح سبحان عضویت داشتم و هماکنون مثل خیلی از همنوعانم در قرائت قرآن و خوانندگی دستی دارم. راههای ارتباط با من: ایمیل: m.azizzadeh.amol@gmail.com تلفن: 09114140583 آیدی اِسکایپ: mehdi.azizzadeh.2014 شاد باشید و سرفراز. آخرین بروز رسانی: شنبه- 29 خردادماه سال 1395, ساعت- 18:20دقیقه و 46ثانیه.
این نوشته در آشپزی, پزشکی و سلامت, سرگرمی, طبیعت و جغرافیا, معرفی ارسال و , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

10 پاسخ به قابل توجه دوستداران مطالب علمی-پزشکی: خواص میوه ی کندس یا ازگیل وحشی

  1. احمد جهاندار می‌گوید:

    سلاااااام آقا مهدی ممنونم.
    از اطلاعات خوب و پر باری که در اختیار ما قرار دادید
    موفق باشید

  2. حسین آذری می‌گوید:

    سلام آقا مهدی خیلی اطلاعات مفید و به درد بخوری بود. سپاسگزارم.

  3. سلام مهدی جان! مرسی داداش مطلب آموزنده ای بود. ببخشید که دیر اومدم

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Question   Razz  Sad   Evil  Exclaim  Smile  Redface  Biggrin  Surprised  Eek   Confused   Cool  LOL   Mad   Twisted  Rolleyes   Wink  Idea  Arrow  Neutral  Cry   Mr. Green