مهارت آشپزی برای نابینایان گام دوازدهم.

خدا یا جهان پادشاهی توراست
ز ما خدمت آید خدایی توراست.
سلام.
دوستان امروز حالتون چطوره؟
خوب و خوشین؟
ایام بکامتون هست انشا الله؟
خب خدا رو شکر که همه چی خوبه.
بازم اومدم اما این دفعه اومدم تا پست ناقص هفته قبل رو تا یه جایی پیش ببرم.

یادتون که نرفته از شیر ماست و دوغ درست کردیم!
حالا میخوایم سه تا فراورده دیگه ازش در بیاریم.

طرز تهیه فراورده های شیر:

  1. فکر میکنیم دوغمون که هفته قبل درست کردیم زیاد تو یخچال مونده و خیلی ترش شده حالا میخوایم همینو کشک کنیم که نعمت خدا رو هدر نداده باشیم..
    پس: اونو توی یه ظرف میریزیم و روی اجاق میذاریم.
  2. میذاریم گرم بشه اما ابدا نمیذاریم به نقطه جوش برسه.. همین که دیدیم توی حرارت بالا اومد و از آبش کمی جدا شد و به اصطلاح از آبش برید به طوری که با قاشق که میزنیم یه خورده سفتی و غلیظیشو احساس کردیم شعله زیرشو خاموش میکنیم و میذاریم سرد بشه.
  3. حالا مواد سرد شده رو توی کیسه میریزیم و اجازه میدیم تا چند ساعت بگذره و آبش کاملا گرفته بشه و یه چیزی شبیه ماست کیسه ای ازش به دست میاد .. این فراورده رو ما در زبان کردی توف میگیم.. از بقیه دوستانم هم پرسیدم بعضیهاشون میگفتن کشک تر بعضی هم نیم جوش و یه عده هم قبلا شنیده بودم میگفتن شیراز.. به هر حال هر اسمی میخواد داشته باشه!
    ما خودمون قبل از کشک شدنش اونو با کره به عنوان عصرونه در تابستونها و گاهی به عنوان صبحانه هم استفاده میکنیم.
  4. حالا اون مقداری رو هم که میخوایم کشک کنیم توی یه ظرف میریزیم و روش نمک ریخته خیلی زیاد ورز میدیم.. وقتی خوب خوب ورز دادیم به صورت دایره های کوچیک کوچیک در میاریم و روی سینی یا یه سطح صاف میچینیم که توی آفتاب خشک بشن.. ورز دادن زیاد برای این هست که وقتی خشک شد کشکمون وا نره و از هم نپاشه و شکلش ثابت بمونه.

خب حالا میاییم سر وقت یکی دیگه از فراورده های شیر.. من که تا حالا نه توف درست کردم نه پنیر!.. توف و کشک رو از مامانم براتون اینجا نوشتم و سه روش برای تهیه پنیر رو هم با اجازتون از اینترنت گرفتم.. دیگه به بزرگواری خودتون ببخشید که خودم دستی توشون نداشتم..

سه روش برای تهیه پنیر

  1. برای هر ۴ لیتر شیر نصف استکان سرکه سفید یا برای هر ۴ لیتر شیر نصف استکان ماست بریزیم و صبر میکنیم دلمه های پنیر از آبش جدا بشه . لخته ها باید تقریبا نیم ساعت بمونن و بعد توی پارچه میریزیم تا آبش گرفته بشه .
    نکته: سرکه یا ماست به شیر در حال جوشیدن اضافه میشه و شیر چند لحظه باید بعد از اضافه کردن سرکه یا ماست بجوشه .
    راستی نمکو اگه همون اول به شیر بزنیم لخته ها خوب جدا نمیشن و اگه یکی ببینه و دقت کنه میبینه آب پنیر هنوز سفیده . باید اجازه بدیم لخته ها کاملا از آب پنیر جدا بشه اون موقع نمک بزنیم.
  2. مایه پنیر از عطاری یا داروخانه بگیرین . بعد شیر رو تا ۳۷ درجه گرم کنید . همون دمای ماست . البته نباید شیر داغ بشه بعد بزارین سرد بشه . مایه رو به شیر در حال هم زدن بزنید و بزارید تا ۴ ساعت بمونه . بعد مثل ماست می بنده . اونو بریزین تو آبکشی که روش چلوار کشیدین ، آبشو جمع کنین . چون میشه توش نمک ریخت و پنیر رو نگه داشت. خلاصه بعد چند ساعت دور پارچه رو جمع کنید و فشار بدین تا آبش بره و روش یه چیز سنگین بذارین . مثل یه پیشدستی و روش یه کاسه آب.
    از هر یک لیتر شیر پاستوریزه ۲٫۵ درصد چربی . بیشتر از ۲۰۰ گرم پنیر در میاد.
    روی هر مایع یا قرصی که میگیرید مقدار و روش استفاده رو نوشته. معمولا هر قرص برای ده لیتره. نکته اش هم اینه که: شیر باید یه کم ولرم بشه ،خنک تر از شیر ی که مایه ماست میزنیم. اگه داغ شد صبر کنین تا خنک بشه اما اگه از ۶۰ درجه بالا بره دیگه اگه خنک هم بشه نمیبنده.
  3. ۴ لیتر شیر رو میذاریم میجوشه و سرکه نمک و چند قاشق ماست رو با هم مخلوط میکنیم و به شیر در حال جوش میزنیم کمی به همین حالت میجوشه تا شیر میبره و موادش جم میشه اگه احساس کردین ممکنه کمی هم سرکه به شیر بزنید میتونید کمی بزنید تا رنگ شیر تقریبا مانند آب بشه بعد گاز رو خاموش کنید کمی صبر کنید بعد یک آبکش و اندازه همون لگن زیرش بزارید چون میخواهیم آبشو نگاه داریم روی آبکش هم پارچه نه خیلی کلفت و نه خیلی نازک بندازید و شیر رو روش بریزید و الان پنیر از آب جداشده پارچه را خوب بپیچید و حسابی فشار بدید تا آب اضافی اون هم بره بگذارید نصف روز به همین حالت بمونه و یکی دوبار هم دوباره بچلونید تا همه آبش خارج بشه در ضمن اصلا پارچه رو باز نکنید که ببینید چجوری شده چون با این کارتون پنیر یک دست و به هم چسبیده نخواهید داشت بعدش هم که خوب سرد شد نصف روز هم به همون حالت تو یخچال بذارید تا خوب سفت بشه بعدش که دیگه آبش رو هم که نگاه داشتیم حسابی نمک بریزید توش و بذارید تو یخچال . نمک پنیر باید به شوری بزنه بعد از نصف روز هم که پنیر رو توی آب آماده بگذارید و انشاالله از فرداش هم میتونید بخورید . هر ۴ لیتر شیر تقریبا نیم کیلو پنیر میده .

زندگیتون پایدار و شاد، سربلند، و سرافراز باشید.

درباره شفیعی

سلام شفیعی هستم فارغالتحصیل کارشناسی ارشد فلسفه و کلام اسلامی ساکن شهرستان ایوان استان ایلام.
این نوشته در آشپزی, آموزش, اطلاع رسانی, ترفند, حرفای خودمونی, سرگرمی, علمی, گفت و گو, مسائل مربوط به نابینایان عزیز, معرفی ارسال شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

20 دیدگاه دربارهٔ «مهارت آشپزی برای نابینایان گام دوازدهم.»

  1. هادی ضیایی فر می‌گوید:

    سلام، خانم یا آقای شفیعی از مطالبی که در سایت شب روشن میگذارید به سهم خودم تشکر میکنم.
    یک سؤال از شما دارم.
    یک شفیعی هم در سایت گوشکن وجود داره آیا شما هستید یا نه؟
    من استنباتم از مطالب شما اینست که به احتمال قوی شما باید خانم باشید این درسته یا نه؟
    بیوگرافیتون خیلی کم بود، شاید هم خودتون صلاح دیدید که بیوگرافیتون کم باشه، موفق باشید.

    • شفیعی می‌گوید:

      سلام بر شما آقای ضیایی فر بزرگوار.. من هم از حضورتون بی نهایت ممنونم.. ظاهرا اولین باری هست که پستی از من رو باز میکنید.. بله استنباطتون درست هست من خانم هستم و توی همه ی سایتهای نابینایی یا کامنت میذارم یا پست.. و احتمالا شما توی گوشکن خاطرات منو خوندید و اینجا هم پستهای آشپزی برای نابینایان رو منتشر میکنم.. سربلند باشید

  2. هادی ضیایی فر می‌گوید:

    خانم شفیعی بزرگوار سلام، من یک درخواست از شما دارم.
    اگر براتون امکان داره راجع به مراسم چایینه خانه که در استان ایلام برگزار میشه اطلاعات مختصری در قالب یک کامنت در همین پست قرار بدید.
    من یک سری اطلاعات پیدا کردم ولی مطمئن نیستم که این اطلاعات درست باشه، اگر اطلاعاتی در این زمینه دارید به من بگید.

    ***دیدگاه شما ویرایش شد***
    جناب آقای ضیاییفر! طبق قوانین شب روشن, امکان ارسال هر گونه ایمیل, آیدی اسکایپ و شماره ی تلفن در قسمت دیدگاهها وجود ندارد. با تشکر.

    • شفیعی می‌گوید:

      دوباره سلام
      چایینه خوانی مراسمی هست که در عزای شهدای کربلا توسط زنان برگذار میشه و توی این مراسم وقتی مثلا برای حضرت قاسم علیه السلام چایینه میگیرن دختری رو که ازدواج نکرده به عنوان عروس قاسم انتخاب میکنن و اونو برای عروسی مهیا میکنن اما در این حین یکی میاد و یه کفن خونی رو توی میدانی که برای عروسی ساختن میندازه و با این کار نشون میده که حضرت قاسم علیه السلام شهید شدن.. بعد از این کار هست که زنها حلقه ماتم میزنن و یکیشون که به اصطلاح نوحه سرا هست براشون نوحه سرایی میکنه و حلقه زنان هم عزاداری میکنن..فقط همینقدر میتونم براتون توضیح بدم چون این مراسم رو توی شهر ما انجام نمیدن.. ایلامیها چندین قومیت دارن از جمله: عرب، لک، لر، کرد بیری، و کرد کلهر.. که من از نوع آخریش هستم یعنی کلهر و این چیزا رو توی شهرم ندیدم.. از دوستان هم بابت طولانی شدن کامنت عذرخواهی میکنم.

      ***دیدگاه شما ویرایش شد***
      سرکار خانم شفیعی! طبق قوانین شب روشن, امکان ارسال هر گونه ایمیل, آیدی اسکایپ و شماره ی تلفن در قسمت دیدگاهها وجود ندارد. با تشکر.

  3. سعید پناهی می‌گوید:

    درود بر بانو شفیعی.
    حرف نداشت.
    خوش به حال نزدیکانتون که اینجوری آشپزی بلدین.

  4. رهگذر می‌گوید:

    سلام آباجی شفیعی… یه سؤال برام پیش اومد کرده…
    کارشناسی ارشد فلسفه اسلامی ربطش به کشک سابیدن چی چیس یعنی؟ خخخخخخخ… میگم تو در زمینه رشته خودتم فعالیت داری؟ چرا ادامش نمیدی؟ خیلی شیرینه که… حتی میتونی توی حوزه ادامش بدی…
    مرسی… همیشه برام سؤال بود این کشکارو چطوری میسازن… 🙄 🙄 🙄 ❓

    • شفیعی می‌گوید:

      سلام رهگذری هههه ننه فلسفه رو هیچ دوست نمیدارم ارشدشم سازمان سنجش مجبورم کرد وگرنه نمیخوندم بی ادبا به معدلای بالا سهمیه ارشد بدون کنکور میدادن من بی چاره هم شاملش شدم!
      خوبه سؤال نپرسیدتو جواب دادم!.. راستی ارشد گرفتم که کشک بسابم مگه نمیدونستی؟ چه دیر متوجه شدیااا هههه

  5. باران می‌گوید:

    سلام خانم شفیعی خوبین ؟؟

    خخخخ شما فکر کن من بخوام کشک درست کنم او اه عجب بلوایی بشه فک کنم آشپز خونه منفجر شه دود شه بره هوا خخخ

  6. امیر رضا رمضانی می‌گوید:

    سلام
    شما کشک و بقیه فراورده های نفتی, چی میگم شیرو یاد دادین, من هنوز در اندر خم یک کوچه موندم
    من هنوز باید یاد بگیرم دوغ درست کنم اونم از ماست آماده
    😆
    😆
    😆

  7. سلام بر شما! مثل همیشه عالی و کامل بود

  8. مهدی ترخانه می‌گوید:

    سلام خانم شفیعی
    جالب بود . کشک رو نمی دونستم اینجوری درست میشه . تا دلتون بخواد از این شیر پاکتی های حاوی روغن پالم رو گرفتیم تو تهران , و ماست درست کردیم . اصلا یکی از سرگرمی هامون همین بود . ولی از هر کی شنیدم و پرسیدم , گفتند که با این شیر های آبکی تهران ,نمیشه پنیر و کشک درست کرد .یک بار هم که دست پخت اونو خوردم , چیز جالبی از آب در نیامد . ولی ماست و دوغ خوبی میتونم درست کنم .
    اگه میخواید که دوغ گاز دار و ترش داشته باشید , به شما توصیه میکنم دوغ رو در یک بطری یک و نیم لیتری بریزید و درش رو محکم کنید و در مقابل آفتاب نگه دارید , بعد در یخچال گذاشته و خنک بنوشید . مثل دوغ های حاضری , گازدار و خوش طعم . خخ
    باز هم برامون کشک بسابید ببخشید آموزش بدهید . خخ
    ممنون و موفق باشید .

    • شفیعی می‌گوید:

      سلام
      شیرهای پاکتی چون چربیشونو میگیرن ماستشون بی مزه در میاد وقتی هم میخوایم دوغش کنیم نمیشه ازش کره برداریم.
      روش جالبی بود ممنون حیف که سرده و داره برف میاد الان دوغ خنک زیاد باب میل نیست وگرنه امتحانش میکردم.
      ههه کلا رشته تحصیلیم که نه به درد خودم خورد نه به درد بقیه پس بهتر اینه که کشک بسابم پولی که ازش در نمیاد یه کم تجربیاتمو با بقیه به اشتراک بذارم ثوابی ببرم.
      ممنون از حضورتون.

  9. حسین آذری می‌گوید:

    سلام خیلی هم عالی کم و بیش آشنا هستم با این فراورده ها ولی می تونه در برخی مواقع اطلاعات بنده را تکمیل کنه. بازم سپاسگزارم از شما خانم شفیعی.

پاسخ دادن به هادی ضیایی فر لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *