مهارت آشپزی برای نابینایان گام دهم.

به نام خالق پیدا و پنهان،
که پیدا و نهان داند به یکسان.
سلام و عرض ادب خدمت یکایک شماهایی که وجودتون مالامال از مهر و محبت هست.
آرزو میکنم هر لحظه و هر روزتون بهتر و مفیدتر از لحظات و روزهای قبل بگذره.

امروز هم افتخار نصیبم شد تا با یه گام دیگه و گفتن چند نکته ی دیگه از دنیای رنگارنگ آشپزی باهاتون صحبت کنم.
خب اول از همه میریم سر وقت سس مایونز که جناب gentleman قبلا طرز تهیه اش رو خواسته بودن. ولی من خودم نتونستم درست کنم بنابراین از دنیای پر از اطلاعات اینترنت گرفتم و بدون هیچ دخل و تصرفی اینجا کپی میکنم..

چگونه سس مایونز درست کنیم.

زرده تخم مرغ ۳ عدد
سرکه سفید ۲ قاشق غذاخوری
آبلیمو ۲ قاشق غذاخوری
آب ۲ قاشق غذاخوری
نمک ۱ قاشق چایخوری
فلفل قرمز (اختیاری یک قاشق چای خوری.)
روغن نباتی ۲/۳ یا ۱ و ۱ فنجان.

  1. زرده تخم مرغ را داخل کاسه بریزید.
  2. سرکه، آبلیمو و آب را اضافه کنید.
  3. اختیاری: مخلوط را در بن ماری با دمای ۱۵۰ درجه حرارت دهید. ۱ دقیقه به حرارت دادن ادامه دهید. به آرامی حرکت داده و مراقب درجه باشید. اغلب مردم به دما اهمیت نمی دهند، در حالی که بالا رفتن حرارت باعث سمی شدن مواد می شود.
  4. پودر خردل، نمک و فلفل قرمز را اضافه کنید.
  5. با همزن دستی یا مخلوط کن برقی، مواد را با هم مخلوط کنید.
  6. به آرامی، خیلی آرام، قاشق به قاشق (حتی قطره قطره) روغن اضافه کنید، روغنی که طعمی مطلوب داشته باشد (به جای روغن معمولی و ارزان قیمتی که چند سال است از آن استفاده می کنید، از روغن زیتون بکر، یا بادام زمینی یا دانه انگور و یا روغن ذرت استفاده کنید.
  7. اگر از همزن خودکار استفاده می کنید، روغن را قطره قطره اضافه کنید.
    اگر خودتان هم می زنید، بهتر است یکی دیگر روغن را اضافه کند، یا اینکه کاسه را به جایی گیر داده و خودتان حین هم زدن به آرامی روغن را اضافه کنید.
  8. همینطور به اضافه کردن روغن ادامه دهید تا اینکه مایونز به ثبات برسد. مقدار روغن معمولاً نصف فنجان به ازای یک زرده تخم مرغ است. اگر مایونز شل است، بگذارید کمی بماند تا سفت شود. اگر دیدید روغن و زرده از هم جدا شده اند، مایونز خراب شده است.
  9. به مدت سه روز سس مایونز را در یک ظرف دربسته داخل یخچال قرار دهید. بخاطر اینکه تخم مرغ خام دارد، اگر زیاد در دمای اتاق بماند خراب می شود و بسیار مضر خواهد بود.

• نکات و هشدارها:
از تازه ترین تخم مرغ ها استفاده کنید (همسایه ای دارید که مرغ نگه دارد؟!) لکتین موجود در تخم مرغ باعث نرم و کرمی شدن سس مایونز می شود. هرچه قدر لکتین تازه تر باشد، سس مایونز بهتری خواهید داشت.
کسانی که به هر دلیلی نمی توانند سرکه مصرف کنند، می توانند از سیتریک اسید (جوهر لیمو) که در آب حل می شود و در هر مغازه ای موجود است به جای آبلیمو یا سرکه استفاده کنند. سس مایونز نیاز به نگه دارنده دارد که جوهر لیمو به نوعی نگه دارنده است.
توجه کنید که در دستور غذا، ۶ قاشق از مایعات گفته شد، یعنی ۲ قاشق سرکه، ۲ قاشق آبلیمو و ۲ قاشق آب. اما اگر می خواهید از سیتریک اسید استفاده کنید باید ۶ قاشق یا بیشتر آب اضافه کنید. در کشور ما، به دلیل مسائل شرعی، سرکه سفید از شراب سفید تهیه نمی شود و چیزی جز استیک اسید نیست. این سرکه اصلاً به درد تهیه سس مایونز نمی خورد؛ بنابراین شاید بهتر باشد از سرکه های طبیعی دیگر (انگور،سیب یا خرما) استفاده کنید.
جایگزین سالمتر این مایونز، مایونز سفیده تخم مرغ است.
مخلوط کن برقی کار را راحت تر می کند. همه مراحل را تا اضافه کردن روغن انجام دهید. حالا مخلوط کن را داخل کاسه قرار داده و روی بالاترین سرعت روشنش کنید. بلافاصله می بینید که ته کاسه مایونز تشکیل شد. خیلی آرام همزن را بالاتر بیاورید تا روغن به خوبی مخلوط شده و مایونز درست شود.
برای اینکه سس خراب شده (مرحله ۹) را دوباره درست کنیم:
– در یک کاسه دیگر یک زرده تخم مرغ اضافه کنید و بعد سس مایونز خراب شده را به آرامی اضافه کرده و هم بزنید.
– از گوشه کاسه مقداری سرکه اضافه کنید و مایونز را به آرامی اضافه کنید و حین هم زدن، سریع روغن و تخم مرغ را با سرکه و مایونز مخلوط کنید.
– در یک کاسه دیگر یک قاشق چایخوری آب ریخته و بعد مایونز خراب شده را ذره ذره داخل آن بریزید و هم بزنید. بعد از اینکه همه مایونز را ریختید، روغن باقی مانده را اضافه کنید و مثل قبل به هم زدن ادامه دهید.
شاید بهتر باشد خانم های باردار از این مایونز نخورند، چون ممکن است بخاطر وجود زرده تخم مرغ خام، مبتلا به مسمومیت سالمونلا شوند.

دوستان قصد داشتم در این گام درباره فراورده های شیر هم حرف بزنم اما چون پست به درازا میکشه میذاریم انشا الله در گامهای بعدی به صورت مفصل راجع بهشون بحث میکنیم.
شاد، سربلند و پیروز باشید.

درباره شفیعی

سلام شفیعی هستم فارغالتحصیل کارشناسی ارشد فلسفه و کلام اسلامی ساکن شهرستان ایوان استان ایلام.
این نوشته در آشپزی, آموزش, ترفند, حرفای خودمونی, سرگرمی, علمی, گفت و گو, مسائل مربوط به نابینایان عزیز, معرفی ارسال و , , , , , , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

24 دیدگاه دربارهٔ «مهارت آشپزی برای نابینایان گام دهم.»

  1. میلاد نصرتی می‌گوید:

    باز هم کامل جامع مفید و آموزنده بود. من که هنوز پانسمان دستم سر حلوا رو باز نکردم خوب شد میرم تو کار سس

  2. سلام خانم شفیعی بزرگوار. مثل همیشه عالی و کامل بود

  3. زهره مظاهری می‌گوید:

    ممنون شفیعی جان، منتظر پست های پر از تجربه خودت هستم!

  4. سلام خانم شفیعی.
    ممنونم از شما.
    مثل همیشه عالی و جامع و کامل بود.
    تشکر.

  5. رهگذر می‌گوید:

    آفرین بر کدبانو… باریک الله… تا بحال سس رو خودم درست نکردم… حالا میرم تو کارش ببینم چطوریا میشه…

  6. سعید پناهی می‌گوید:

    درود.
    واقعا ممنون که وقت گذاشتین و این پست را جامع کامل و دقیق تنزیم کردین.
    ممنون میشم اگر شناسنامتونم تکمیل کنین.
    سپاس گذارم.

  7. شهاب می‌گوید:

    سلام خانومه شفیعی خسته نباشید عالی بود مثل همیشه .

  8. ali.gentleman می‌گوید:

    درود واقعا چقد سخته درست کردنش اصلا فکرش رو نمیکردم اما واقعا عالیه من که عاشقشم
    سپاس از شما

  9. رهگذر می‌گوید:

    بیبینم شفیعی… تو از کوجا میدونی رهگذر خانومه؟ یه وق من یه مرد سیبیلوی چاقم…خخخخخخخخ…
    آبجی… بده بیاد اون سسا تا نزدم جف پاهای این زهره رو قلم کنم… خخخخخخخخ… اوهوکی… بمن میگی خانومی؟ مادر نزاییده یکی به داش رهگذر بگه خانومی… حیف غیرتم اجازه نمیده دس رو آبجیم بلند کنم… وگرنه خونت مباح بووووود…. درست کون اون چادورتا… هر چی ما هیچی نیمیگیم… این دسمال یزدی من کووووووووووووش؟ تا میرم سر بازار و برگردم دیزی رو بار بذار…خخخخخخخخخ….

    • شفیعی می‌گوید:

      واااااای که چقدر خندیدم.. از این زهره بپرس منو میشناسه میدونه که به کوچیکترین چیز زیاااااد میخندم.. داش آبجی من که داش خانم رهگذرو نشناسم که دیگه … راستی با این که آبگوشت رو به قول شما دیزی رو به نظر مامانم عاااالی در میارم ولی ازش خیلی بدم میاد هیچ دوسش ندارم.. نمیشه یه غذای دیگه بگی دوتامون با هم خوشمون بیاد؟ ههه

  10. رهگذر می‌گوید:

    دِکی… یعنی گاوی پیشونی سیفیدیم ما؟ خخخخخخخخخخخخ….
    خب منم دیزی دوست ندارم. ندارم… میگم وخی بریم یه فلافل بزنیم تو رگ.. با سس تند….خخخخخ…. اصفانی هستی؟ پس چرا من نمیشناسمت؟ میبینم که آشپزیت بیسته… دختری که دیزی رو خوب دربیاره نمره ش بیسته… باریک الله… من بعنوان داش رهگذرت بهت افتخار میورزم…خخخخخخ…
    شفیعی… یه سؤال برام پیش اومده… مگه این سایت نابینایی نیس؟ پس چرا شکلک دارید شماها؟ صفحه خوانا اینا را میخونن براتون؟

  11. yalda می‌گوید:

    هوهو من اومتم . دالی خانم آشپزباشی .
    من سس دوش دالم .
    من همه چیو با سس میخولم .
    مخصوصا دیب دمینی .
    به من باجه . چاچامم با سس میخولم .
    خخخ .
    میشی که بیشترا .
    میگما همزن خودکال داله . مرغه هم نوک داله . اگه گفتی کی مداد نوکی داله .
    من اما دفتر مشق دالم میخوام توش بنویسم طرز تهیه سس مایونز .
    به من بگو آورین .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *