آموزش پلو کته, زرشک پلو با مرغ, و سبزی پلو با ماهی؛ به همراه نکات نابینایی آن.

به نام خدای مهربونی که مهرش قوتِ قلب ما، و یادش راحتیِ روحِ ماست. عرض سلام و احترام دارم خدمت یکایک شما شب روشنی های گرامی. امیدوارم که خوب و سلامت باشید. دوستان گرامی, همان طوری که میدونید، اصولا دو روش کلی برای پخت برنج وجود داره, الف-کته, ب-آبکشی. هر دو روش محاسن مخصو ص به خودشونو دارن, ولی در روش کته، ارزش غذایی برنج و ویتامین B1 ( در پلو باقی می مونه. ولی در پلوی آبکشی ، همین مقدار ویتامین هم از بین میره! اما، چون فرایند زمانی تهیه برنج آبکش بیشتر هست, این زمان باعث می شه که برنج به اندازه کافی قد بکشه, , و ظاهرش زیبا بشه, به این خاطر این روش تهیه برنج رو بیشتر برای مهمانی ها و مراسم استفاده میکنن. به هر حال من در این پست، هر دو روش رو، در ۳ مدلِ پلوی کته, و زرشک پلو با مرغ, و سبزی پلو با ماهی آموزش دادم. امیدوارم به درد بخوره.

طرز تهیه پلو کته و نکات نابینایی آن

پلوی کته یک روش پخت برنج مرسوم به استان‌های شمالی ایران هست, چون این پلو با برنج شمالی بهتر در میاد. که به روش زیر پخت میشه: بعد از این که برنج رو پاک و شستیم, چند ساعتی با آب و نمک میذاریم تا دون کنه. بعد از این مرحله، می ذاریم رو شعله با درجه زیاد , و پس از چند دقیقه دیگه؛ یعنی نزدیکای تبخیر و خشک شدنِ آبش، وقتی درب قابلمه رو لمس کنیم؛ اگه حس کردیم داغ شده ,, درجه حرارت شعله رو کم میکنیم. بعد دربش رو بر میداریم تا بجوشه. همچنان دربش باز باشه, باید منتظر باشیم, تا آبش کاملً خشک بشه. دوستان، علاوه بر این دلیل مذکور؛ مزیت دیگر باز گذاشتن درب قابلمه در این مرحله، اینه که آب برنج روی گاز نمیریزه,و روی گاز کثیف نمیشه. راه تشخیص خشک شدن آب برنج برای ما نابینایان اینه که- وقتی برنج رو قاشوق بزنیم, و یا از صداش هم میشه فهمید که آبش کاملا خشک شده! بعد ما دربش رو میبندیم. و شعله رو کم کنیم. چند دقیقه منتظر می مونیم تا دم بکشه. , بعد وقتی با قاشوق برداریم لمس کنیم, اگر دانه برنج در حد لزوم نرم شد, شعله رو زیاد میکنیم، تا ته دیگ بگیره! هر وقت بوی عطر پولو حس کردیم خاموش میکنیم. نوش جونتون. نابینایان گرامی, نکته ۱: اگه برنج شما رطوبت گرفت و ببد بو شد؛ برنج رو در مکان سایه, روی سفره ای بریزید . ولی آفتاب برنج رو خُرد میکنه؛ و پلوش بد در میاد. نکته۲: برای اینکه پلو نرم و شل و یا خیلی برنج نپخته خراب نشه, هم در پلو کته و هم آب کشی دو مورد زیر رو رعایت کنیم: الف, زمانی که برنج تو آب هست نباید شعله رو خیلی کم بذاریم! هرقدر درجه حرارت بالاتر باشه بهتره. ب, نباید زمانی که آب برنج تبخیر یا خشک شده, یعنی بعد از اینکه دربش رو بستیم , نباید شعله زیاد باشه, چون در این مرحله، حرارت زیاد، برنج رو به شکل نیم پز دم میکشه! فقط باید لحظه نهایی یه کم درجه حرارت شعله رو زیاد کنیم تا ته دیگ بگیره. نکته۳: اگه برنجتون تازه از کارخونه اومده, یه کم پختنش بد قلقه. پلوش نرم میشه. در چنین مواقع اگه تونستید برنج رو چند ماهی مصرف نکنید تا خشک بشه. ولی اگه مجبور شدید, به این موارد توجه بفرمایید : الف, زمان شستن، برنج رو خیلی چنگ نزنید که برنج خُرد بشه, و بیش از اندازه نشویید. ب, بعد از اینکه برنج رو روی شعله گذاشتید, و آبش خشک شد, درجه حرارت رو متوسط بذارید, تا مغز پخت بشه. چون اگه خیلی برنج تازه زیاد روی شعله کم بمونه، پلو شفته و شل میشه! مخصوصً پلو آب کشیش خوب در نمیاد. ج: اندازه قابلمه رو متناسب با مقدار برنج انتخاب بفرمایید. چون اگه قابلمه خیلی بزرگ باشه ممکنه پلو خوب در نیاد. د: میزان آب رو متناسب با مقدار برنج و اندازه ی قابلمه بریزید. که بهترین راه اینه که، آب یک بند انگشت بالاتر از سطح برنج قرار بگیره.نکته۴: اگه پلوی شما بیش از حد روی حرارت موند و بوی دود و سوختگی گرفت؛ چند تکه نان یا پیاز روی برنج قرار بدید تا بوی سوختگی برنج رو جذب کنه! نکته۵: اگه زمان پختن پلوی در حال جوش متوجه شدید بیش از حد نمک ریختید و شور شده, یه دونه سیبزمینی پوست بگیرید و حلقه ای کنید داخل برنج بریزید, سیبزمینی نمک رو جذب میکنه! ولی اگه بعد از تبخیر آبش متوجه شوریش شدید, خورشت رو کم نمک کنید. نکته۶: اگه پس از تبخیر شدن آب برنج, متوجه شدید که برنجتون کم نمکه؛ مقداری نمک در آب جوش بریزید و بهم بزنید,تا دانه های نمک باز بشن؛ بعد کمی روغن بهش اضافه کنید,بعد روی برنج بریزید! نکته۷: اگه از پر حرفیم خسته، و از خوردن پلو پشیمون نشدید؛ لطفا هدینگ بعدی رو بخونید! خخ . موفق باشید.

طرز تهیه زرشک پلو با مرغ, با نکات نابینایی

موادی که برای ۴ پیمانه برنج لازممونه: گوشت مرغ:۴ تکه. رُب گوجه ۱قاشق غذا خوری. رُب آلوچه سفید: ۱قاشوق غذاخوری. آبلیمو: ۲قاشوق غذا خوری. زعفران، نمک و فلفل، زردچوبه، روغن سرخ کردنی، کنجد، پودر آویشن: به اندازه لازم. سیبزمینی:۲ تا. و پیاز: یه دونه.فلفل دلمه: به مقدار دلخواه. شکر ۱قاشوق چایی خوری. کره: یه دونه از اون کره کوچولوها! زرشک: ۱ استکان. خلال پسته به اندازه دلخواه. آب: به اندازه لازم. طرز تهیه: ابتدا برنج رو میشوییم و چند ساعتی تو آب نمک نگه میداریم تا دون کنه. و حالا در همین مابین میریم سراغ آب جوشاندن و درست کردن مواد دیگه! . یعنی یه قابلمه بزرگی رو پر آب میکنیم مقداری نمک و آبلیمو میریزیم. اگه دوس داشتید کمی روغنهم میتونید بهش اضافه کنید. قابلمه رو میذاریم روی شعله تا آبش جوش بیاد. و ما در همین مدت انتظار، میریم سراغ گوشت! یعنی گوشت رو میشوریم. بعد به تعداد نفر تکه کنیم. (قسمت ران وسینه مرغ مجلسی تر هست!) توجه! روش از بین بردن بوی بد گوشت مرغ ، گوشت رو با چند تکه حویج و پیاز یه کم حرارت میدیم, , بعد حویج و آب و پیاز رو دور میریزیم. بعد از این کار، تمام سطح گوشت رو نمک و زردچوبه میزنیم. . در یه تابه روغن میریزیم و گوشتها رو اول با حرارت متوسط میذاریم پخت بشه. بعد درجه حرارت رو زیاد میکنیم، تا کاملا سرخ و برشته بشه. گوشت رو به طرف دیگه برمیگردونیم. وقتی که دو طرف گوشتها کاملا سرخ شد از تابه خارج میکنیم، و داخل یه ظرف دیگهیی میذاریم. بعد از این کار، ما میریم روی پیاز, ما پیاز رو نگینی خُرد میکنیم، و میریزیم در داخل همین تابهیی که گوشترو سرخ کرده بودیم, و با اضافه کردن مقدار کمی نمک و زرد چوبه, سرخش میکنیم. بعد رُب گوجه, و رُب آلوچه سفید, و مقداری فلفل سیاه, به پیاز اضافه میکنیم. و یکی دو دقیقه ای ای تفت میدیم. بعد این کار، مجددا گوشت مرغهایی که قبلا سرخ کرده بودیم رو داخل همین پیاز میچینیم. و بعد ۴لیوان آب بهش اضافه میکنیم. و فلفل دلمه رنده شده, و پودر آویشن, و روغن زیتون بهش اضافه میکنیم. توجه! دو مدل روغنِ زیتون؛ بدون بو و با بو داریم! هردو رو میتونیم به انتخاب و سلیقه خودمون استفاده کنیم, اگه از بوی زیتون خورشت خوشتون نمیاد از روغن بدون بو استفاده کنید! پس از این درب تابه رو میبندیم, ، در مدت زمان زیادی روی شعله با درجه حرارت کم میذاریم؛ و منتظر می مونیم تا به جوش بیاد, و گوشت کاملا مغز پخت بشه, جا بی افته. که نهایتً ما وقتی قاشوق بندازیم یک لیوان سوس ازش باقی بمونه! بعد از این مرحله: ما مقداری زعفران آب شده و کمی آب لیمو به گوشت اضافه میکنیم. که اگه میوه ی لیمو ترش داشته باشید خیلی خوشمزه و طبیعیتره! بعد از چند لحظه ی دیگه خاموش میکنیم. حالا میریم ادامه کار برنج رو انجام میدیم: بعد از اینکه آب جوش اومد، ما ابتدا آبِ داخل برنج رو خالی میکنیم و فقط برنج خالی رو داخل قابلمه آبِ جوشِ روی گاز میریزیم. هر لحظه باید با کفگیر برنج ها رو بهم بزنیم، تا بهم نچسبن! و همینجوری ادامه میدیم و , منتظر می مونیم تا برنج کمی نیم پز بشه. نابینایان گرامی, نکته ۱: روش تشخیص برنجِ نیم پز: اگه با کفگیر چند تا برداریم، لمس کنیم! که اگه برنج نیم پز بود، یه آبکش داخل ظرفشویی میذاریم، و برنج های داخلِ قابلمه رو میریزیم تو آبکش, تا آبش گرفته بشه. و برنجِ آب کشی رو میبریم روی میز. نکته۲: این مرحله چون آب جوش خطرناکه, خیلی مراقبت و دقت بیشتری لازمه. ضمن اینکه در این مرحله، به سرعت عمل بالایی لازم داریم, چون اگه دیر آبِ جوشرو ازش خالی و به موقع آب کشی نکنیم, برنج خراب میشه! بعد از این مرحله! ما یه قابلمه رو میذاریم روی شعله و داخلش کمی روغن میریزیم, , اگر بخواهیم ته دیگمون طلایی بشه, کمی زعفران داخلش میریزیم؛ با قاشوق پخشش میکنیم. , بعد قابلمه رو میاریم کنار اون برنج روی میز میذاریم, , یه مشت کنجد کف قابلمه پخش میکنیم. بعد یه دونه سیب زمینی رو یا رنده کنیم و یا حلقه ای برش بدیم, و روی کنجد ها بچینیم! بعد همه ی برنج ها رو روی سیبزمینیا میریزیم. , دربشو میبندیم. و درجه حرارت شعله رو چند دقیقه زیاد میکنیم، تا بخار کنه. بعد از بخار، درجه شعله رو کم میکنیم, و منتظر می مونیم تا کاملا پخته و نرم بشه! بعد از این مدت؛ برای اینکه پلوی ما ته دیگ بگیره؛ مجددا درجه حرارت شعله رو زیاد کنیم!و وقتی عطر بوی پختگی رو حس کردیم و یا با چشیدن و لمس کردن مطمین شدیم پلو پخته شده خاموشش میکنیم. حالا میریم سراغ زرشک و کارای مربوط به تزیین- ابتدا زرشک رو باید پاک کنیم- نابینایان عزیز, نکته: چون زرشک ریز نیست و دانه هاش مثل حبوبات قابللمس و تشخیصه , پس میتونیم با دست آشغالاشو جدا کنیم, بعد بشوییم, بعدش چند دقیقه داخل آب سرد بذاریمش تا باز و نرم بشه. بعد این کار، توی یه تابه کوچیکی روغن میریزیم, میذاریم روی شعله و کمی کره و شکر بهش اضافه میکنیم؛ و یه کم تفت میدیم! بعد یه قاشوق چایی خوری آب داخل زرشک میریزیم؛ تا دانه های زرشک باز بشن و پف کنن و ظاهرش خوشکلتر بشه! بعدش اون پلو زعفرانیه روی قابلمه رو با کفگیر برمیداریم, و با این زرشک ها و خلال پسته، روی پلوی داخل دیس رو باهاش تزیین میکنیم! مثلا یه روش تزیین اینه که: پلو رو داخل دیس میریزیم, در یه گوشه دیس ته دیگ میچینیم, و بعد یه ردیف زرشک, ردیف بعدی زعفران,و ردیف دیگری خلال پسته میریزیم! و یا یه شکل دیگه اینه که مثلا با زرشک و زعفران طوری روی پلو میریزیم که شکل گُل بشه! و یا هر شکلی که به سلیقه ما بستگی داره در میاریم. و خورشت رو هم میتونیم تزیین کنیم! گوشتش رو از آب جدا کنیم, آبش رو در یه ظرف خوشکلی بریزیم, و گوشت ها رو در یه ظرف جدایی بچینیم, گوشت رو با مثلا فلفل دلمه رنگی رو به شکل زیبا برش بدیم و یا با سبزی معطر مثلا جعفری و یا با زیتون و یا سیبزمینی سرخ شده و خلاصه هر چیزی که با این خورش سنخیت داشته باشه, و از لحاظ ترکیبات رنگشون مناسب باشن, به سلیقه خودمون، توی ظرف خوشکل، تزیین کنیم! ببریم سر سفره. نوش جونتون. نابینایان گرامی , نکته۱: به این دلایل آبلیمو در قابلمه آب جوش میریزیم الف- طعم پلو خوب میشه. ب- آبلیمو از تیره شدن قابلمه جلوگیری میکنه.ج: آبلیمو باعث سفید شدن برنج میشه. دال: آبلیمو باعث میشه پلو خوب قد بکشه. نکته ۲: برای اینکه برنج داخل آب جوش بهم نچسبه باید هر لحظه با کفگیر بهمشون بزنیم, ولی اگه نتونستید خوب هم بزنید و احساس کردید برنج بهم میچسبه, میتونید کمی روغن داخلش بریزید! مزیت دیگر روغن اینه که اگه برنج خارجی داشتید, چون برنج خارجی خشکه, روغن پلو رو چرب میکنه. و خوب قد میکشه ولی برنج شمال روغن نیاز نداره. نکته۳: وقتی مرغ و هر گوشت دیگه ای رو بخواهیم سرخ کنیم, اول درجه حرارت رو متوسط بذاریم تا مغز پخت بشه, بعد وقتی لمس میکنیم خشک و حالت زبر بود درجه رو کاملا زیاد میکنیم تا سرخ بشه, بعد گوشت رو به طرف دیگه برمیگردونیم و به همین شکل اول مغز پخت و بعد سرخ میکنیم. بعد وقتی قاشوق زدید دیدید زبر و خشک نبود, و از بو و مزه هم فهمیدید خوب سرخ نشده, باز یه بار هر دو طرف رو برگردونید کمی رو شعله بمونه! ضمن اینکه با تایم گرفتن هم میتونید تشخیص بدید! نکته۴: برای آب کردن زعفران ابتدا بسته زهفران رو باز کنیم, دستمون کاملا تمیز و خشک باشه, با نوک انگشت زعفران رو برمیداریم میریزیم تو لیوان. یه مقدار یخ متناسب با میزان زعفرانمون, میندازیم تو همین لیوان. و صبر کنیم تا یخ آب بشه! بعد با قاشوق آب یخ رو کاملا بهم میزنیم و بعد استفاده میکنیم. بعضیا زعفران رو با آب میجشونن, به نظرم با جوشیدن عطر زعفران تبخیر و از بین میره, ولی با یخ، عطرش حفظ میشه. نکته۵: به هیچ وجه بعد از آبکشی کردن برنج، روی برنج آب سرد نریزید, چون آب سرد به برنج شوک وارد میکنه و خوب قد نمیکشه! ولی اگه یه استکان آب یخ داخل برنج که در اوج جوشیدن هست بریزید, یعنی قبل از آبکشی؛ خیلی خوبه، چون برنج خوب قد میکشه! و اگه میخواهید برنج داخل آب جوش بهم نچسبه و خوب قد بکشه داخلش روغن بریزید. نکته۶: برای زرشک پلو میتوانیم از این گوشت ها استفاده کنیم- گوشت مرغ محلی, گوشت مرغ ماشینی, گوشت بوقلمون, گوشت غاز, گوشت اردک. فقط باید توجه داشته باشید که زمان پختن همه ی اینا باهم متفاوته! گوشت مرغ ماشینی زود پخت میشه ولی بقیه دیرتر پخت میشن, پس باید مدت زیادتری با حرارت کم آروم اینا روپخت. و همچنین توجه داشته باشید که، مثلا گوشت جوجه مرغ یاجوجه اردک یا جوجه بوقلمون و جوجه غاز, زودتر از مامانشون، خخخ, پخته میشن! الهی موفق بشید.

طرز تهیه سبزی پلو با ماهی, با نکات نابینایی

موادی که برای ۴پیمانه برنج لازممونه: سبزی خُرد شده: ۲ لیوان. روغن سرخ کردنی یا کره و نمک، فلفل ، آبلیمو ، زعفران آب شده: همه به اندازه لازم. ماهی: ۵تکه. ترشی آلوچه سفید: یه قاشوق غذاخوری. سیر دو حبه . پیاز یه دونه. خب دوستان گرامی, اصولا ماهیه سبزی پلو رو به دو شکل؛ شکم پر و سرخ کردن درست میکنن, که شکم پر مجلسیتره! ولی در این پست روش دومش رو چون نکات نابینایی زیاد داره کاربردیتره آموزش میدم. آموزش ماهی شکم پر باشه برای بعدا. خب دوستان، اول میریم برنج رو میشوریم و نمک میریزیم چند ساعت منتظر می مونیم تا دون کنه! در این مدت انتظار، میریم بقیه کارا رو انجام میدیم! ابتدا میریم روی پاک کردن، و شستن ماهی – دوستان، اولا ماهی رو نمیشه تو آشپزخونه تمیز کرد, چون بوش در کل خونه میپیچه! .ولی اگه حوض حیاط دارید به این روش ماهی رو میشه پاک کرد. . قبل از شروع کار، ماهی رو با آب سرد میشوریم؛ تا ترشحات لزج روی پوست ماهی از بین بره. . بعد به این روش پولک هاش رو بکنیم: چاقو رو از دُم به طرف سرِ ماهی میکشیم در واقع بر خلاف جهت رویشِ پولک آهسته چاقو میسابیم, و تمام پولک ها رو به همین شکل چاقو میکشیم و میریزیم. برای اینکه پولک ها پراکنده نشن, پولک ماهی رو تو ظرف آب بریزید تا خیس بشن پخش نشن. بعد تخته گوشت رو نمک میپاشیم, و از روی تخته، با چاقو دُم و کله و بال های ماهی رو می بُریم, می اندازیم آشغالی. البته اگه بخواهیم ماهی شکم پر درست کنیم، نباید کله رو بِبُریم برای استخراج محتویات داخلی ماهی: نابینایان گرامی, شما یه نان باگتِ ساندویچ دراز، در نظر بگیرید! چجوری گوشش رو باز کردن و داخلش مواد ریختن, همچین چیزی تصور کنید! تمثیل و توصیفات منو لایک کنید و بریم ادامه توضیحاتم رو بخونید. خخخ. خب ما ماهی رو مثل همین نان باگت؛ از دُم تا زیرِ آبشش ماهی شکاف ایجاد میکنیم! . البته فقط پوستشو برش میدیم.. به طوری که اندام های داخلیشو نبُریم. بعد اندام‌های داخلیش رو کاملا خارج میکنیم میریزیم آشغالی. فقط اشپل ماهی چون قابل مصرفه, پس دور نمیریزیم . بعد ماهی رو به تکه های دلخواه برش میدیم و میشوریم. نکته همان طوری که عرض کردم ماهی لیز هست برای برش و تکه تکه کردن ماهی میتونیم روی تخته گوشت یه کم نمک بریزیم بعد ماهی رو روش خُرد کنیم نمک ماهی رو به تخته میچسبونه و لیز نمیخوره! پس از این کار، مادر یه قابلمه آب میریزیم و میذاریم روی درجه حرارت بالا؛ منتظر می مونیم تا بجوشه. و در این مدت انتظار جوشیدنش ، میریم روی سرخ کردن ماهی. روش سرخ کردن ماهی: اولا برای اینکه از خوردن ماهی پشیمون نشیم؛ خخ, پیشنهاد میدم که ماهی رو در عیوان و یا بالکون اینا سرخ کنیم! چون اگه ماهی تو آشپزخونه سرخ بشه, خونه بو میگیره! خب اول به ماهی زردچوبه و نمک میزنیم. تابه رو داغ میکنیم, روغن سرخ کردنی داخلش میریزیم.بعد ماهی ها رو داخلش میچینیم. . و با شعله کم صبر کنیم تا مغز پخت بشه. بعد شعله رو زیاد میکنیم تا برشته بشه. بعد ماهی رو برمیگردونیم تا طرف دیگش هم مثل همین طرف اول مغز پخت بشه, بعد شعله زیاد میکنیم برشته میکنیم. بعد داخل یه ظرف جدایی کمی سیر رنده شده و پیاز رنده شده و آب نارنج و یا ترشی سفیدِ آلوچه میریزیم, این مایع رو کاملا بهم میزنیم و روی ماهی میریزیم. اول شعله رو کم میذاریم تا مواد جذب ماهی بشه! بعد از چند دقیقه، ماهی رو به طرف دیگه برمیگردونیم, و شعله رو کاملا زیاد میکنیم تا ماهی خشک و سرخ بشه, بعد خاموش میکنیم. نابینایان گرامی نکته: در این مرحله اگه به توضیحاتم دقت کرده باشید؛ باید با سرعت عمل بالا کار کنیم, چون همزمان باید ۳تا کار انجام بدیم! هم ماهی روی حرارت در حال سرخ شدن رو نظارت کنیم و هم اگه آب جوشیده باشه, باید آب برنج رو خالی کنیم و برنج ها رو داخل آب جوش بریزیم، و هر لحظه با کف گیر بهم بزنیم تا بهم نچسبن. و نیم پز بشن. و از طرف دیگه هم بقیه مواد سبزی پلو رو به روش زیر ادامه بدیم! یعنی ابتدا سبزی چرخ شده رو با مقداری روغن و زعفران یا زرد چوبه و نمک میریزیم تو تابه ای و میذاریم رو شعله گاز, و یه کوچولو با قاشوق بهم میزنیم, تفت میدیم. اگه یه کوچولو پخته بشه نرم بشه تغییر مزه بگیره کافیه . توجه بفرمایید که نباید زیاد رو حرارت بمونه که تغییر رنگ بده. بعد این کار؛ سبزی ها رو میاریم روی میز میذاریم. حالا اول کف یه قابلمه رو مقداری روغن یا کره میریزیم, و میذاریم رو شعله ی گاز تا داغ بشه. بعد یه قاشوق غذا خوری آب زعفران داخلش میریزیم و با قاشوق پخش میکنیم. سپس یه دونه سیبزمینی رو یا حلقه ای کنیم یا رنده کنیم روی این روغن بچینیم. بعد قابلمه رو میاریم کنار تابه ی سبزی روی میز میذاریم. حال اگه برنجمون نیم پز شده, میبریم تو آبکش میریزیم و آبکشی میکنیم. و میاریم کنار سبزی ها. بعد اول یه کف گیر از این برنج آبکش شده روی سیبزمینی داخل قابلمه میریزیم. و با کف گیر پخش میکنیم. بعد روی برنج مقداری سبزی میریزیم, پخش میکنیم. بعد مجدداً برنج روش بریزیم پخش کنیم. بعد باز سبزی روی این برنج بریزیم و به همین ترتیب سبزی رو لا به لای برنج میریزیم.تا سبزی ها تموم شن. و نهایتً روی سبزی پلو رو با ۱ کفگیر برنج سفید میپوشانیم! پس از این مرحله؛ برنج رو روی حرارت شعله گاز میذاریم, درجه شعله رو زیاد میکنیم؛ چند دقیقه ای صبر کنیم تا بخار کنه.. فقط خیلی زود دربش رو باز نکنید تا کاملا بخار کنه. بعد چند دقیقه بخار کردن ما شعله رو کم میکنیم؛ و صبر میکنیم تا رو شعله کم بمونه, که برنجمون آروم مغز پخت بشه و دم بکشه. که ما با لمس کردن و چشیدن و بو… میتونیم متوجه بشیم پلو نرم و پخته شده. بعد شعله رو زیاد میکنیم تا ته دیگ بگیره. در دقایق نهایی مقداری آب زعفران روی پلو میریزیم, و یه لحظه صبر میکنیم تا زعفران جذب بشه خاموش میکنیم. پس از این کار میریم برای تزیین پلو. یعنی اول پلوی طلایی روی قابلمه رو میریزیم تو یه بشقاب جدا. بعد بقیه پلو رو میریزیم تو دیس و کنارش ته دیگ میذاریم. و با قاشوق این پلو طلایی رو روی دیس میریزیم، و تزیین میکنیم و با اون ماهی که آموزشش رو در بالا نوشتم, میبریم سر سفره. البته ماهی رو همتوی ظرف جدایی که خوشکل باشه میچینیم و با هر چیزی که باهاش سنخیت داره؛ مثلا نارنج، پیازچه، سبزی معطر و…اینا رو به شکل خوشکل برش میدیم با رعایت ترکیبات رنگ، کنارش . تزیین میکنیم. نوش جونتون. نابینایان گرامی, نکته۱, راه تشخیص سرخ شدن ماهی , بو و مزه و حتی از روی صداش هم تا حدی میشه تشخیص داد، البته چون ماهی که از اول از همون دریا زیاد بو داره, خخ؛ و آشپز بالا سرش باشه، بو واسش عادی میشه بوی پختگیش زیاد معلوم نمیشه, ولی منظورمه که اگه از گاز دور بشید، بعد مجددً بیایید کنارش و دقت کنیم بوش معلوم میشه! مزش هم اگه ماهی نپخته رو بچشیم خیلی بی مزه هست, کسی دوس نداره اونو بچشه, ولی اگه تونستید از این طریق هم میشه! صدای سرخ کردن هم اگه خیلی دقت کنیم، یه صدای خاصی میده میشه فهمید در حال برشته و خشک شدنه. اما بهترین راه به نظرم اینه که تایم بگیریم. که این بسته به درجه حرارت هر گاز متفاوته؛ پس اگه اولین بارتونه، به کمک یه بینا یه بار با گازتون کار کنید, شما خودتون برای ماهی تایم بگیرید که چند دقیقه رو شعله بمونه کافیه. راه تشخیص بعدی هم لمس کردنه: وقتی ماهی خام باشه لیز و خیسه، ولی سرخ بشه زبر و خشک میشه! ضمن اینکه شما وقتی چندین بار ماهی سرخ کنید تمرین تکرار کنید دیگه مثل من هدس میزنید کی سرخ شد! من بعضی غذاها رو نه میچشم و نه بو، اصلا هیچ تست نمیکنم! همینجوری هدس میزنم پخته خاموش میکنم! البته ماهی بد قلقه, نسبت به دیگر غذا ها دقت بیشتری لازم داره. نکته ۲: برای سرخ کردن ماهی از تابه مناسب استفاده کنید چون ماهی بد قلقه هم میچسبه و اذیت میکنه, من از جنس چدن استفاده میکنم راضیم. برای برگردوندن ماهی هم از قاشوق چوبی یا لاکی آشپزخونه استفاده کنید چون ماهی رو میشه راحت برگردوند. نکته۳: قبل اینکه ماهی رو در روغن داغ بریزید, شعله رو خیلی کم کنید و آهسته بچینید در تابه! تکه های ماهی رو بشمارید و تعدادشون به خاطر بسپارید و جاشون رو به خاطر بسپارید تا زمان برگردوندن یه تکه جا نذارید. حتما اگه مبتدی هستید قبلش ماهی رو در آب کش بریزید تا کاملا آبش گرفته بشه,بعد سرخ کنید، چون ماهی خیس آتیش و روغن میپرونه. نکته۴: حد ال امکان ماهی رو طوری در تابه بچینید که اطراف تکه های ماهی کمی باز باشه تا بتونید راحت برگردونید, روی هم نچینید. نکته۵: حتما مایع ترشی که متشکل از سیر و پیاز و ترشیست، رو حتما دقایق آخر به ماهی اضافه کنید, چون اگرچه بیناها اول میریزن، میبینن, نمیسوزونن. ولی برای نابینا خیلی سخته, ترشی ماهی رو میسوزونه, و نابینا اذیت میشه. نکته۶: برای برگردوندن ماهی اول اطراف هر تکه که گوشتی رو میخواهید برش گردونید، کمی خالی کنید. بعد با این سه روش میتونید گوشت رو برگردونید: الف- قاشوق لاکی یا چوبیه آشپزخونه رو تو دست راستتون بگیرید و زیر گوشت بکشید, بعد گوشت رو حول بدید سمت دیواره ی تابه, که به دیواره تابه گیر کنه و بی افته توی قاشوق, بعد سریع قاشوق آشپزخونه رو بپیچونید و برگردونید. ب- دست کاملً شسته تمیز و خشک باشه, بعد قاشوق آشپزخونه روتو دست راستتون نگه دارید؛ و زیر گوشت بکشید, بعد با انگشت دست چپ ماهی رو نگه دارید, اگه میسوزه فشار ندید، فقط یه جوری نگهش دارید تا ماهی بره تو قاشوق, بعد سریع قاشوق رو بپیچونید و برگردونید. ج- قاشوق آشپزخونه رو که تو دست راستتونه؛ زیر گوشت بکشید, بعد یه قاشوق چایی خوری تو دست چپ نگه دارید و باهاش روی ماهی رو نگه دارید! بعد سریع قاشوق آشپزخونه رو بپیچونید, و سریع برش گردونید! فقط پرت نکنید که روغن داغ میپره دستتون. (من تمام غذا ها مثل کوکو، و گوشت، کیک، کتلت، شامی و… با روشِ الف راحتتر انجام میدم. نکته ۷: زمانی که ترشی رو به ماهی اضافه میکنیم, باز ماهی خیس میشه, این لحظه که میخواهیم ماهی رو به سمت دیگه بر گردونیم خیلی خطرناکه روغن میپرونه این زمان بهتره شعله رو کم کنید حتی اگه مبتدی هستید تابه رو از رو شعله بردارید بیارید زمین گوشت رو برگردونید بعد بذارید روی شعله. نکته۸: دخترا, در آشپزی حجاب رو بیخیال! !!!!!!! لعنت بر شیطان شوخی, خخخ, قبل از شروع کار, شال رو خوشکل تمیز گیره بزنید مرتب ببندید، که دست و پا گیر نباشه. و اگه نامحرم نبود … را کیلیپس بزنید,اینجوری زمان آشپزی مرتبتر و تر تمیزتره. نکته۹: زمانی که میخواهید گوشت رو برگردونید حتما دستتون تمیز و خشک باشه, چون قطرات آب دستِ خیس میریزه تو غذا که خیلی وجهه بدی داره! از همه مهمتر این قطرات میریزه تو تابه و روغن میپره دستتون میسوزه. نکته ۱۰: اگه خواستید غذا رو تست کنید, اول با قاشوق تمیز یه کم غذا بریزید تو پیش دستی, تا خنک بشه, بعد تست کنید . و قاشوق دهنی رو نذارید تو غذا! خخخ, اینا رو گفتم کمی اذیتتون کنم نکته۱۱: مهم! خیییییییلی مهم! همین الآن لطف بفرمایید بلند شید برید اینترنتتون رو شارژ کنید. چون آنقدر پر حرفی کردم حجمتون تموم شد! خخخ. خب شب روشنی های عزیز ممنونم که حوصله کردید این پست رو مطالعه کردید. تا پست های بعدی همه ی شما رو به خدای مهربون میسپارم. الهی! موفق بشید. التماس دعا.

درباره یک شب روشنی

سلام. در یک روز زیبای زمستانی در یک خانواده ی با اصالت و سالم و اخلاق مدار, در یکی از روستاهای بسیار زیبا و سرسبز  گیلان متولد شدم, به دلیل خطای پزشکی مشکل بینایی پیدا کردم. چون ما ساکن روستا بودیم و من امکان رفتن به مدرسه استثنایی شهر رو نداشتم, برای ثبت نام کلاس اول ابتدایی به همراه پدرم به مدرسه عادی روستامون رفتم اما متاسفانه خانم مدیر مدرسه بخاطر شرایط بینایییم و عدم آگاهی از توانمندی یک نابینا من رو در مدرسه ثبت نام نکردند! من هم که با بچه های نابینای تحصیل کرده ارتباط نداشتم و از شرائط تحصیل یک فرد نابینا آگاه نبودم کاملا نا امید شده بودم. تا اینکه در آن سال مدیر مدرسه ی پسرانه جناب آقای نظری برای انجام کاری به منزل ما تشریف آوردند. جناب آقای نظری که جا دارد در اینجا کمال تشکر را از ایشان بنمایم وقتی متوجه شدن من بخاطر شرایط بینایی از تحصیل محروم شدم, بسیار ناراحت شدن, و به من و خانواده ام امیدواری دادن, که برای حل مشکلم به ما کمک خواهند نمود. تا اینکه به لطف و کمک ایشان در مدرسه ی روستامون ثبت نام شدم. از آنجا که من مشکل بینایی داشتم و نمیتونستم از کتب بینایی استفاده کنم با کمک خانواده ی بسیار مهربانم تمام کتب درسی رو حفظ و پیش مطالعه میکردم تا در کلاس به مشکلی بر نخورم.  از دانشآموزان بسیار فعال و با پشت کار و علاقمند به تحصیل بودم و با معدل بالا قبول میشدم, در سال دوم و سوم ابتدایی باز خانم مدیر مدرسه با ثبت نامم در مدرسه عادی شدیدا مخالفت میکردن و من به ناچار بعد از خواندن کلاس دوم ابتدایی ترک تحصیل کردم!  چون من از محروم شدن بسیار  ناراحت بودم و این خبر ناراحتیم از طریق همکلاسی هام به گوش خانم مدیر رسید, با گزشت 1 ماه از سال تحصیلی خانم مدیر پس از اینکه متوجه شدن که من موفق به ادامه تحصیل در مدرسه استثنایی نشدم, مجددا با ثبت نام من در مدرسه ی عادی موافقت کردند. هنگام تحصیل در کلاس پنجم ابتدایی بخاطر حل مشکلات تحصیلی ام از روستا به شهر مهاجرت کردیم و در مدرسه استثنایی مشغول تحصیل شدم , اما چون من تنها دانشآموز نابینای شهر بودم, و هیچ امکانات آموزشی ویژه نابینایان در اختیار نداشتند, در کنار دانشآموزان کم توان ذهنی و ناشنوا تحصیل کردم!. متاسفانه بخاطر نا آگاهی مدیر مدرسه ی راهنمایی و مسؤولین آموزش و پرورش شهرستان از توانمندی های یک فرد نابینا در تحصیل, در سه سال دوره ی راهنمایی هنگام ثبت نام در مدارس عادی با وجود معدل بالای 19 با مخالفت مسؤولین مواجه میشدم اما با اصرار خودم و خانواده مرا در مدرسه ثبت نام میکردند. اما در دوره ی دبیرستان چون توانمندی و تلاشم در تحصیل برای همه روشن شده بود خوشبختانه  این مشکلات را نداشتم,  و توانستم بدون هیچ امکانات و کتب تست کمک آموزشی, با حمایت خانواده ی زحمت کشم در رشته ی حقوق قضایی دانشگاه رشت پذیرفته شوم. بزرگترین مشکلم در طی تمام دوره ی تحصیلاتم در دسترس نداشتن حد اقل امکانات آموزشی ویژه ی نابینایان از جمله کتب درسی بود. از جمله علاقه مندیها و سرگرمی های من انجام کار های منزل, مطالعه, فعالیت فرهنگی در پایگاه بسیج شهرمون, فعالیت کامپیوتری,  و مسافرت میباشد. از نظر اعتقادی انسانی معتقد به دین مبین اسلام میباشم و به حجابم به عنوان بزرگترین ارزش یک بانوی مسلمان افتخار میکنم. من فردی شاداب و سرزنده هستم و در ارتباطات اجتماعی بسیار توانمند میباشم. با مشکلات نا امید نمیشوم, شرایط و مشکلات و محدودیتهای نابینایی رو کاملا پذیرفتم و همیشه با امکانات جایگزین محدودیت های بیناییم را پوشش میدم تا در انجام کارهام مستقل باشم, بسیار خانواده دوست هستم و برای آرامش و رفاه و لذت بخشیدن به زندگیم نهایت تلاش را میکنم, از تنبلی و راحت طلبی متنفرم,  و انسانی با شخصیت قاطع و بلند همت میباشم و توکل بر خدای بزرگ, اراده ی قوی و پشتکار را رمز موفقیتم در طول مراحل زندگی میدانم. در پایان از خانواده ی عزیزم که از ابتدای زندگی همواره همراه من بوده اند تشکر مینمایم و امیدوارم روزی بتوانم با مفید بودن در اجتماع زحمات فراوان این عزیزان را جبران بنمایم.
این نوشته در آشپزی, آموزش, پزشکی و سلامت, ترفند, حرفای خودمونی, دسته‌بندی نشده, طنز, مسائل مربوط به نابینایان عزیز ارسال و , , , , , , , , , , , , , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

21 دیدگاه دربارهٔ «آموزش پلو کته, زرشک پلو با مرغ, و سبزی پلو با ماهی؛ به همراه نکات نابینایی آن.»

  1. سلام! مرسی بابت این آموزش اما اگه از گرسنگی مردم گناهش گردن شما چون پست شما رو خوندم از گرسنگی دارم ضعف میارم

  2. ali.gentleman می‌گوید:

    درود بسیار عالی و خوش مزه

    فقط روغن زیتون خیلی گرونه مخصوصا خارجیش خخخ
    از اینکه وقت گذاشتید و اینقدر با حوصله نوشتید مرسی

    • یک شب روشنی می‌گوید:

      سلام جناب آقای جنتلمن, ممنونم از کامنتتون. زیتون تو این غذا اجباری نیست, فقط طعمش رو بهتر میکنه. ضمن اینکه روغن زیتون از لحاظ علم پزشکی خواص زیادی داره. البته تو گیلان خیلی هم روغن زیتون گرون نیست, شاید چون مخصوص گیلانه تو خارج شهر گرون میفروشن. . الهی موفق بشید

  3. ریحان می‌گوید:

    سلام یک شب روشنی عزیز
    عالی. موفق باشین.

  4. مهدی عزیززاده می‌گوید:

    سلام بر شما. از پستتون تشکر میکنم. عالی بود موفق باشید.

  5. سعید پناهی می‌گوید:

    سلام خییییلی خیلی لااایک.
    گشنم شد…
    سپااااااس فراوان.

  6. یک شب روشنی می‌گوید:

    باشه چشم ان شا الله بعدً حتما ماهی شکم پر هم میارم سایت.

  7. زهرا آيت می‌گوید:

    سلام.
    منم برای عرض تشکر اومدم خدا بهتون خیر و اجر بده.

  8. مهدی بهرامی راد می‌گوید:

    سلام و عرض ادب
    تو اصفهان منطقه ای هست به اسم لنجان که اصطلاحا بهش لنجون میگن. چند دوست شمالی از بابلسر و آمل داریم که هر وقت میان اینجا برنج لنجونی میپزیم و میذاریم جلوشون. تعجب میکنن که این برنج کجاس. و وقتی میفهمن بهش میگن برنج لنجونی تعجب میکنن مگه اصفهان برنج داره.
    خواستم یه خورده جلو برنج شمالی پُز بدم.خخخ
    دست شما درد نکنه. خیلی زحمت کشیدید. طرز تهیه باقالی قاتوق رو هم بی زحمت بذارید. بچه ها شمالی ها یه قذایی دارن که بهش میگن باقالی قاتوق. فوق العاده خوشمزس.موفق و پیروز باشید

    • یک شب روشنی می‌گوید:

      سلام جناب آقای بهرامی راد, منم اولین بار از دوستام شنیدم اصفهان برنج داره تعجب کردم! بعد رفتم اینترنت سرچ کردم, دیدم ماها تنها نیستیم, چون علاوه بر گیلان: مازندران، و گلستان؛ شهر هایی مثل اهواز و شیراز و اصفهان هم برنج دارن! فقط برا من جای تعجبه که اهواز با اون دمای هوای بالا چجوری برنجشون نمیسوزه؟! به هر حال همگی برنجشون رو به سلامتی میل بفرماین . اونایی هم که ندارن ان شا الله تشریف بیارن گیلان بگیرن. ماها دوس نداریم تنهایی برنج بخوریم. از شما بابت کامنتتون متشکرم . باشه چشم حتما باقالا قاتوق رو هم میارم سایت. .

  9. هادی ضیایی فر می‌گوید:

    سلام. عصرتون بخیر. بسیار عالی بود. دستتون درد نکنه. سُفرتون پر برکت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *