ای شده مجنون خدا؛ السلام. شاهرگ خون خدا؛ السلام. ای شده سرشار دلم از غمت. باز محرم شد و دل محرمت. هست نگاه نگران همه. سوی تو؛ ای دسته گلِ فاطمه. به نام خدای مهربون و . عرض سلام و تسلیت به مناسبت ایام سوگواری ماه محرّم, به پیشگاه مقدس امام زمان ( عج) و همه ی شما شب روشنی های عزیز. ان شا الله که خوب و سلامت باشید. دوستان گرامی در این پست سعی کردم نکاتی که ما نابینایان درمورد حبوبات و برنج و سبزیجات لازمه بدونیم رو آموزش دادم. ان شا الله که به درد بخوره.
برنج
دوستان؛ من خیلی درمورد انواع و مشخصات و محل کشت برنج اطلاعات تخصصی ندارم. فقط چون بچه گیلانم و هرچی درمورد برنج اینجا شنیدم و یا تا حدودی هم درمورد برنج مزرعه خودمون اطلاعات دارم, هرچی که احساس میکنم لازمه که هر نابینایی درمورد برنج باید بدونه؛ خلاصه وار دارم مینویسم. اما درمورد برنج های استان های دیگه و خارجی نمیدونم . به طور کلی بخشی از معروفترین برنجهای گیلانی عبارت است از: دم سیاه (صدری) , هاشمی, بی نام, علیکاظمی, ندا, خزر, طارم, حسنی و…. نکاتی که زمان خرید برنج لازمه بدونیم: به نظرم از بین برنج های فوق هاشمی و صدری ( دم سیا ) از همه بهترینه. . . الف صدری: که اسم دیگرش دم سیاه هست؛ بعد از پخت شکل ظاهریش کاملا مناسب و خوش طعم و عطر هست. و از بهترین و از لحاظ قیمت هم گرانترین برنج گیلان هست ب,هاشمی: اگه هاشمی اصل باشه ، جزو پرطرفدارترین محصولات برنج گیلان هست، چون علاوه بر قیمت مناسبش؛ پس از پخت، هم خوب قد میکشه، هم عطر خوبی داره! راه تشخیص انواع و کیفیت برنج از طریق: ۱, سلامتی دانه برنج یعنی: در وهله اول پوک نباشه. راه تشخیصش اینه که: ما اگر مقداری برنج خام رو زیر دندانمون بجوییم . اگه برنج خیلی زود از زیردندان شکست و خرد شد پس برنج خوبی نیست. اما اگه برنج سفت بود وخیلی دیرتر شکست, پس برنج خوبیه. ۲,شکل ظاهری: برنج خوب یک سانتیمتر طول داره, و رنگش روشنه. ۳, عطر برنج با بوییدن یا چند تا برنج خام رو تو دهان بجوییم و مزه کنیم. اگر عطر برنج زیر دندان مشخص شد پس خوبه . ۴, اندازه برنج , وقتی که ما یه مشت برنج بریزیم تو کف دستمون؛ و دانه های برنج رو با دقت نگاه کنیم, . اگه دانهها هماندازه بودن پس برنج خوبه, ولی اگه برنج چاق و کوتاه یا برنج شکسته نیم دانه زیاد داشته باشه خوب نیست! بنا بر این اگه برنجمون اصل و درجه یک و جنس خوب باشه, بعد از دم گذاشتن، دانه های برنج هماندازه هستن ، خوب قد میکشه, با طعمی نسبتً شیرین هست, و خوش عطر هست. نکته: یکی از اوامل پلوی خوب زمان برداشت برنج است. پس اگه قدیمیتر باشه پلو بهتر در میاد! چون برنج کهنه خشکتر از برنجیه که تازه برداشت شده. و برنج قدیمیتر رطوبت نداره و زمانی که ما برنج رو میپزیم، آب جذب میکنه, و خوب قد میکشه اما برنج تازه چون توی انبار نمونده کاملً خشک نشده فعلا کمی رطوبت داره. پس اگر برنجمون تازه هست,باید چند ماه در مکان خشک نگه داری کنیم, بعدا مصرف کنیم. پاک کردن برنج: به نظر من پاک کردن برنج برای نابینا امکان پذیر نباشه, چون آشغال های داخل برنج ریز هست و در لابه لای دانه های برنج برای نابینا قابل تشخیص نیست, . بنابر این پیشنهاد میدم تمام برنجاتونو بدید بینا براتون تمیز کنه؛و بد بریزید توی جا برنجی های بزرگ در بسته,هیچ وجه کثیف نمیشه. اما راه هایی هست که به طور تغریبی میتونیم برنج رو پاک کنیم, مثلا با ۱؛ الک زدن, با الک زدن اگرچه از لحاظ اقتصادی به صرفه نیست, و اما تا حدودی آشغالاش گرفته میشه. ۲: زمان شستن: دوستان, وقتی که ظرف برنج رو پر از آب ولرم کنیم و کمی صبر کنیم آشغال ها به سطح آب میان. بعد چند بار آب روی برنج رو خالی کنیم و دوباره ظرف رو پر از آب کنیم و خالی کنیم؛ تا حدودی آشغالاش تمیز میشه. در اینجا به چند نکته مهم نگهداری برنج اشاره میکنم که برای همه به ویژه ما نابینایان خیلی کاربردی هست. ۱ نگهداشتن برنج در مکان خشک و خنک: بهترین شرایط برای رشد و تکثیر تخم آفت های برنج گرما و رطوبت هست. اگه برنج در مکان مرطوب نگهداری بشه حشره میگیره, و حتی اگه یه حشره به هر طریقی وارد برنج بشه تکثیر میکنه و بقیه برنج پر میشه از این حشرات, که تمیز کردنش حتی برای بینا گرفتاری داره چه رسد نابینا! حتی منزل رو هم حشره میگیره و می افتیم تو دردسر های بعدیش! ۲: اگر خودتون مزرعه دارید سعی کنید محصولش رو از کارخانه های مورد اطمینان به برنج تبدیل کنید , و بهشون تاکید کنید برنج رو در کیسه های تمیز و تازه بریزن. و اگر برنج میخرید از افراد مورد اطمینان بخرید که برنج خراب و ناپاک نباشه, چون اگه حتی یه دونه حشره تو برنج باشه, و این برنج رو قاتی بقیه برنجا کنید یا کنارشون بذارید حشره تکثیر میکنه و همه ی برنجا رو حشره میگیره. نکته۳: می تونیم برای جلوگیری از ورود حشرات به داخل برنج از فلفل و حبه های سیر و نمک استفاده کنیم, یعنی در لا به لای برنج فلفل و نمک و سیر بپاشیم. نکته ۴: ، هوادهی و گرمای شدید آفتاب برای خارج کردن حشرات برنج- یعنی یه سفره بزرگی زیر آفتاب پهن میکنیم بعد برنج ها رو روش بریزیم, و روی برنج نمک بپاشیم. فقط توجه داشته باشید که برای پیشگیری از خرد شدن برنج، نباید زمان زیادی زیر نور مستقیم آفتاب قرار بگیره. بعد زمانی هم که میخواهیم برنج ها رو جمع کنیم, کم کم توی سینی بریزیم و بهم بزنیم تا از لا به لاش حشرات باقی نمونده باشن, و همینجا الک بزنیم, بعد بدیم بیناها تمیز کنن بعد بریزیم تو جا برنجی تمیز. نکته ۵: استفاده قرص برنج: دوستان؛ این قرص سمی و کشنده هست, بیخیالش! کارش خطرناکه , اما اگه مجبور شدید بسپارید به یه بینای کار بلد.ولی به نظر من اگه ما نکات بالا رو رعایت کنیم اصلا کار به قرص برنج نمیرسه. نحوه شستن برنج: ابتدا با پیمانه به تعداد نفر اندازه میگیریم, و میریزیم تو قابلمه, بعد یه بار داخل قابلمه ی برنج آب جوش میریزیم و خالی کنیم, بعد چند بار آب ولرم میریزیم و با دست همه جا رو چنگ میزنیم, و آبش رو خالی کنیم. بعد چند بار با آب سرد همین کار رو انجام میدیم تا پاک بشه. نکته۱: اگه ما نابینایان برنج نَشُسته داخل قابلمه ی آب رو لمس کنیم حالت چرب و نرمه, پس کثیفه, ولی وقتی مدام میشوریم آبش رو میریزیم, آبش شفافتر میشه, که ما میتونیم با لمس کردن متوجه بشیم برنج خشک میشه و چربیش حذف میشه! نکته دوم: زمان شستن باید طوری برنج رو آهسته چنگ بزنیم تا تمام دانه های برنج تمیز بشن ولی نباید فشار بدیم که دانه های برنج خرد بشه. نکته ۳: ما نابینایان وقتی میخواهیم آب رو از برنج جدا یا خالی کنیم, نمیبینیم که, ممکنه برنج به همراه آب خالی بشه, برای اینکه متوجه بشیم, اول با دست چپ قابلمه رو بگیریم؛ دست راست رو باز میکنیم جلوی دهنه ی قابلمه؛ در واقع همون نقطه ای که آب داره ازش خارج میشه نگه داریم, بعد قابلمه ی برنج رو آهسته تو دستمون خم کنیم, تا آب بریزه توی دستمون, و اگر برنج ها هم همراهش اومدن بریزن تو دستمون و ما مجددا برشون گردونیم تو قابلمه!. خب بعد شستن برنج, داخلش[ به مقدار یک بند انگشت بالاتر از برنج], آب سرد میریزیم! بعد با قاشوق به نسبته برنجمون نمک میریزیم! مثلا برای دو پیمانه؛ یه قاشوق چایی خوری کافیه. بعد دربش رو میبندیم و حد اقل یک ساعت میذاریم تا دون کنه. البته این برای برنج شمالی هست, ولی اگه برنج خارجی دارید به نظرم باید مدت زیادی تو آب باشه چون خشکه. ولی به طور کلی هر قدر برنج بیشتر تو آب باشه؛ پلوش بهتر در میاد! اما؛ اگر میخواهید برنج خیس رو طولانی مدت نگه داریم, باید تو یخچال نگهداری بشه, تا فاسد نشه. راه تشخیص برنج فاسد هم برای ما نابینایان از طریق حس بویایی هست. . نکته بعد اینه که: اگر برنج رو برای آب کشی میخواهید, باید زمان شستن زیاد چنگ نزنیم, چون این یه دور با آب جوشیده میشه شسته هم میشه و مدت بیشتری رو شعله می مونه, خرد میشه, که پلوی برنجِ خرد؛ شکل ظاهر قشنگی نداره.
سبزیجات
دوستان, ما نابینایان اگر سبزی رو خودمون تو باغ داریم, بهتره که هر نوع رو جدا بچینیم پاک کنیم, . , ولی اگه از بازار میخریم, که خودشون دسته بندی شده جدا میفروشن. , یعنی ما مثلا اول اسفناج رو پاک کنیم, بعد نعنا رو پاک کنیم, چون اگه قاتی بشه شلوغ میشه, اگرچه جدا کردن و پاک کردنش برای بینا سخت نیست , اما برای نابینا دردسر داره, نمیشه راحت جدا کرد و قبل از اینکه بریم روی توضیح پاک کردن سبزی, سبزی های لازم در هر غذا رو معرفی میکنم. ۱, سبزی کوکو: ترکیب تره ، جعفری ، شوید ، گشنیز . ۲, ترشه تره: جعفری، گشنیز، اسفناج، تره، چغندر. برای گزنه تره هم سیر و گزنه .۳, آش رشته: جعفری ، تره ، گشنیز و اسفناج یا برگ چغندر. ۴, سبزی قورمه: جعفری ، تره ، شنبلیله؛ و گشنیز. ۶, سبزی پلو: شوید ، تره ، جعفری ، شنبلیله ، گشنیز و کمی سیر. ۷, سوپ: جعفری و کمی گشنیز. ۸, خورش کرفس: ساقه و برگ کرفس ، جعفری ، نعناع. ۹, سبزی خوردن: تره ، شاهی ، ریحان ، مرزه ، جعفری ، نعنا ، تربچه. روش پاک کردن سبزیجات: ابتدا یه سفره بزرگی پهن کنیم, تا آشغالی رو فرش نریزه و زمین کثیف نشه. بعد سبزیا رو بریزیم تو یه سینی بزرگی و بذاریم رو این سفره, البته بهتره در حیاط , بالکن, ایوان یا… سبزی پاک کنیم, چون ممکنه توش حشره و سوسک اینا باشه برای اینکه احتمالً وارد خونه بشه, و ما هم که نمیبینیمش. خب ما هر شاخه را دونه دونه تو دستمون میگیریم,, و تمام برگ و ساقه های زرد، خشک و کهنه و پوسیده رو وقتی لمس میکنیم متوجه میشیم, از سالما جدا میکنیم. و گِل هاش رو با دست جدا میکنیم, بعد با چاقو ریشه هاشونو میبُریم وساقه های زاید رو میبُریم, در یه ظرفی میریزیم. اگه ما سبزی رو لمس کنیم؛ مثلا سبزی سالم: و سرزنده شیک می مونه! سبزی پژمرده: شل ول؛ و مردنیه! سبزی خشک: که مشخصه. سبزی پوسیده: که لزج و خیسه! و… مرحله دوم: داخل سبزیمون آب سرد پر میکنیم و توش مایع ظرفشویی اضافه میکنیم, و طوری هم میزنیم تا کف کنه, و ۲۰ دقیقه منتظر می مونیم تا انگل زدایی بشه. بعدش آب رو به آرامی خالی کنیم و سبزی رو آب بکشیم و در ظرف دیگه ای بریزیم. مرحله سوم: سبزی رو داخل ظرف پر آب کنیم, مایع ضد عفونی کننده بریزیم.که باید طبق دستورالعملی که روی بستهبندی مایع ضدعفونی کننده درجشده، سبزیها را با آن بشوییم, آروم چنگ میزنیم تا سبزی خراب نشه. مرحله نهایی: برای اطمینان از باقی نماندن مایعات شوینده در سبزی , , ظرف سبزی رو پر آب کنیم, چنگ بزنیم و لمس کنیم تا کف باقی نمونده باشه, چند بار خالی کنیم, و نهایتً داخل آب کش بریزیم. تا آبش گرفته شه. نکته ۱: حتما سبزی رو آوردیم خونه درجا پاک و بشوییم و به هیچ وجه سبزی نَشُسته تو یخچال نذاریم. اول بشوییم, بریزیم تو آب کش آبشو بگیریم, بعد تو نایلون فریزر بریزیم بذاریم یخچال, چون میکربش میره تو یخچال, و یا ممکنه حتی توش سوسکی حشره ای چیزی باشه وارد یخچال میشه. نکته ۲: سبزی هایی که میخواهیم بپزیم, اول آب جوش کنیم بعد سبزی ها رو توش بریزیم تا ویتامیناش هدر نرن. روش خرد کردن سبزی با دست: سبزی شسته رو بریزیم تو سافی تا آبش گرفته شه. برای اینکه آشغال نره تو سبزیمون. و یا سبزی نریزه روی فرش, ابتدا یه سفره بزرگ پهن میکنیم! و تخته مخصوص خرد کردن سبزی رو میذاریم روی این سفره. بعد کم کم حدود دو سه مشت بریزیم روی تخته. با دست یه جا روی هم تا کنیم, و جمع کنیم. با دست چپ سبزی ها رو نگه میداریم, در واقع سبزیها بین انگشت شصت و اشاره ی دست چپمون جمع بشن. و ما با چاقو با فشار به طوری روش بسابیم, که ریز بشه. هر چند لحظه که پخش میشه, با دست چپ یه جا جمعشون کنیم, و به همین ترتیب آنقدر ادامه میدیم, و چاقو میسابیم, تا همه یک دست خرد بشن. بعد بریزیمشون تو ظرف جدا ای. و بقیه سبزی ها رو به همین شکل کم کم خرد کنیم. نکته۱: به این دلیل گفتم سبزی ها رو بین انگشت شصت و اشاره دست چپ جمع کنیم: چون ما نابینایان میتونیم با این دو انگشت بفهمیم چاقو رو کجا و چجوری بسابیم و اینجوری راحت مسلط می شیم و دستمونو نمیبریم زیر چاقو. اگه خیییییلی زیاد سبزی له شده لازم داشتیم میتونیم یا به همین روش با چاقو ادامه بدیم؛ یا با ساتور بکوبیم و له کنیم. برخی سبزیا مثل برگ سیر اگه ساتوری کنیم, ظاهر خورش قشنگ نمیشه و چون لزج میشه خرد کردنش واسمون سخت میشه پس با چاقو انجام بدید.نکته: پساز خرد کردن سبزی تخته رو کاملا با اسکاج و آب گرم و مایع ظرفشویی بشورید چون اگه بمونه, حتی بشوریم باز میکروب جذب میکنه.نکته۳: پیشنهاد میدم برای خرد کردن سبزی و گوشت از تخته لاکی استفاده کنید, چون فکر میکنم چوبی بیشتر میکروب میگیره, حتی تمیز کردن لاکی راحتتره. . خب میزان خرد شدن سبزی رو هم که با لمس کردن میتونیم متوجه بشیم, ولی اگه اولین بارتونه, میتونید یه نمونه سبزی خرد شده رو که بینا خرد کرده, لمس کنید, و به خاطر بسپارید, برای زمانی که خودتون میخواهید مستقل انجام بدید. .. خرد کردن سبزی با سبزی خردکن: سبزی شسته شده رو بریزیم تو آب کش تا آبش گرفته بشه, . بعد همه ی سبزیا رو یه دفعه ای بریزیم تو سبزی خردکن , بعد دربش رو ببندیم و فیشش رو بزنیم به پریز و دکمه روشن رو بزنیم و میره برا خرد شدن. بعد از یکی دو دقیقه دیگه , دربش رو باز میکنیم لمس میکنیم اگر خوب خرد شده باشه خاموش میکنیم..
حبوبات
دوستان؛ حبوبات شامل نخود, عدس, لوبیا, باقالی, و لپه هست. معمولً حبوبات تا یک سال ماندگاری دارن, ولی بهتره که هر زمانی هرقدر لازم داریم بخریم تا خراب نشن. زمان خرید حبوبات توجه داشته باشیم که بستش باز یا سوراخ نباشه, چون اگه هوا وارد بشه زود فاسد میشه. نحوه نگهداری حبوبات همیشه حبوبات رو در مکان خشک و خنک و در ظرف در بسته نگهداری کنیم تا داخلش هوا و رطوبت و نور نره, برای اینکه فاسد نشه میتونیم به حبوباتمون نمک بپاشیم. البته تو لوازم آشپزخانه ای ها جای حبوبات فروش میره که شکل ظاهرش هم خوشکلن و خیلی هم ترتمیز. . . روش پاک کردن حبوبات: دوستان؛ من در دو مرحله حبوبات رو میتونم با اطمینان پاک کنم! الف اول زمانی که خشک هستن, ب زمان شستن! الف: , حبوبات رو داخل یه سینی میریزیم, اولا لمس میکنیم, اگر زیاد ازش گرد و خاک بلند شد, و یا با لمس کردن متوجه شدیم دانه های حبوبات سوراخ هستن این از نشانه های فاسد بودن حبوبات برای ما نابینایان است, سوراخ هم بخاطر اینه که حشره توشونه و اونا رو خورده. . ولی بیناها علاوه بر این از تغییر رنگش هم میتونن متوجه این بشن. ما نابینایان برای اینکه بتونیم تمام دانه های حبوبات رو تمیز کنیم؛ مشت مشت تمیز کنیم بریزیم تو ظرف تمیز. یعنی یه مشت بریزیم تو دستمون, با لمس کردن حبوباتپاک و سالم رو از سنگ و آشغال و دانه های حبوبات خراب … جدا می کنیم , میریزیم تو ظرف تمیز. ب شستن حبوبات: ما حبوبات داخل یه ظرف بزرگتری میریزیم داخلش آب میریزیم, آشغال ها و حبوبات فاسد و حتی حشرات همه میان روی آب! ما ظرف رو تو دست چپمون نگه میداریم, و دست راستمونو جلوی دهنه ی ظرف, در واقع نقطه ای که آب ازش خارج میشه نگه میداریم, و آروم و آهسته ظرف رو خم میکنیم سمت پایین تا این آشغالا به همراه آبش کم کم تو دستمون خالی شن, فقط اونایی که کمن و همراه آب میان اینا آشغالن, ولی اگه تعداد حبوبات زیادی ریخته بشن تو دستمون دیگه آشغال نیستن و ما باید برشون گردونیم تو ظرف… فقط تاکید میکنم آهسته ظرف رو خم کنید. چون اگه خیلی زیاد پایین بکشید که همه باهم میریزن خخ. بعد که یکی دو بار اینجوری انجام بدید همه پاکمیشن. راه دیگه برای تشخیص سالم بودن حبوبات اینه که: حبوبات رو داخل آب میریزیم لمس میکنیم اگه له بشن نرم بشن فاسده. حالا که پاک کردیم و از سلامتیشون اطمینان پیدا کردیم, چند بار با دست بهمشون بزنیم چنگ میزنیم تا کاملا تمیز شسته بشن. بعد بریزیمشون توی یه ظرف آب, و یک روز باید تو آب بمونه, تا جلوی نفخش گرفته بشه, بعد میتونیم بپزیم. اما طرز پاک کردن باقالی به این شکله: اگه باقالی تازه از باغ کنده باشه؛ چون پوستش نرمه؛ ما میتونیم هر دو لایه پوستشو با دست بگیریم. اگه زیاد باقالی تازه داشتیم؛ همون اول هردو لایه پوستشو بگیریم, هر اندازه ای که برای هر خورش لازم میشه تو نایلون فریزر بسته بندی میکنیم و میذاریم تو یخچال فریز میکنیم. . ولی اگه باقالی از بازار میخریم, خب لایه اولش که خودشون کندن هیچ, اما چون پوست زیرینش رو نگرفتن, سفت و خشک شده! ما اول میریزیمشون تو آب جوش و میذاریم رو شعله تا کمی پوستاش نرم بشه. بعد بر میداریم کمی خنک بشه. بعد پوستشو دونه دونه با دست میگیریم. بعد برای هر غذا و خورشی که لازممونه میپزیم. مثل باقالا قاتوق, که توی مباحث خورش ها , ببینم اگه توش نکات آشپزی نابینایی داشت؛ طرز پختن اینا رو در پست های آینده میارم سایت. خب شب روشنی های گرامی, از همگی ممنونم که حوصله کردید این پست رو مطالعه کردید. , تا پست های بعدی, همتون رو به خدای مهربون میسپارم. , الهی! موفق بشید, در این شبهای عزیز محرّم از همگی التماس دعا دارم.
سلام و درود بانو
امیدوارم که حالتون خوب باشه
مرسی از بابت این پست
خب این پست رو هم کپی برابر اصل کردم
تا بعداً سر فرصت با دقت فراوان بخونم
البته الآن هم خوندم
و عالی بود مث همیشه
به هر حال مرسی بابت این پست و مرسی از بابت این نکات عالی و ارزنده
شبتون خوش عذا داریهاتون هم قبول و خدا نگهدار
سلام جناب آقای عبد الله پور, ممنونم از شما . ان شا الله که به دردتون بخوره. الهی موفق بشید, عذا داری هاتون هم قبول باشه.
سلام بر شما عزاداریها قبول. خیلی پست مفیدی بود. از قسمت آخر بخش برنج واقعاً شدید موافقم! خخخ آخه بعضی ها چطور این برنج شل شده رو میخورند من در عجبم! من که از این نوع پختن خوشم نمیاد. ببخشید یه سؤال: ببینید میخوام چندتا اصطلاح رو که باب هست برام توضیح بدید. منظور از پلو کَته چیه؟ منظور از پلو که میگن قلقلی پخته شده چیه؟ آیا پلو آبکشی شده همونی هست که من منظورم هست و خخخ خوشم میاد؟ بابت سبزی و حبوبات هم من تجربه پاک کردن ریحان و لوبیا و نخود فرنگی رو دارم و هنوز هم وقتی مامانم میخره من داوطلب میشم برا پاک کردنش! خخخ اینقدر برام سرگرم کننده هست که به کسی اجازه نمیدم بیاد مثلاً کمکم کنه! جز مامانم. خلاصه که پست شما بسیار مفید بود متشکرم.
سلام جناب آقای عزیز زاده, ممنونم از کامنتتون. انشا الله که عذاداری های شما هم قبول باشه. جناب آقای عزیز زاده؛ درمورد برنج شفته یا خیلی نرم, باید چند تا نکته رو رعایت کنیم به طور کلی : میزان آب. میزان حرارت شعله ی گاز. جنس برنج. زمان برداشت برنج. درست شستن برنج. و همچنین برنج سالم یا نیم دانه رو باید با قلق خودش بپزیم تا اینجوری خراب نشه و…
پلوی کتی: همون پلویی هست که: با آب دم میکشیم, اسمش دم کشی هست. پلوی آب کشی هم: پلویی هست که اول با آب برنج رو نیم پز میکنن بعد آبش رو میگیرن, بعد دم میکشن, این چربیش کمه, خشکه, و مجلسیتره. و پلوی قلقلی هم: پلویی هست که- گوشت چرخ کرده رو مواد میزنن و به شکل گرد در میارن و وسط برنج میریزن و دم میکشن!
چون نکاتش زیاده؛ اینجا نمیشه دقیق توضیحات پختشون رو نوشت! من ان شا الله در پست های آینده اینا رو به همراه چند نمونه پلویی که بلد هستم با نکات نابیناییش رو میارم سایت. . تو این پست چون طولانی میشد آموزش پختن برنج و سبزیجات و حبوبات رو نیاوردم, ان شا الله بعدً میارم. موفق بشید. التماس دعا
سلام بر شما مثل همیشه عالی بود منم تسلیت میگم و ممنون بابت شعری که هم اول پست گذاشتید
سلام جناب آقای سید مرتضوی؛ ممنونم, متشکرم از کامنتتون. خواهش میکنم . الهی موفق بشید . سید هم که هستید پس هم عذاداریهاتون قبول باشه و خیییییلی زیادتر التماس دعا .
سلام.
عالی بود. ممنون.
سلام. خواهش میکنم. خیلی ممنونم از کامنتتون .
سلام . عالی, آفرین. نوشته هات هم مثل کارات تمیزه!
سلام. ممنونم عزییییییییییز دلم. شدیدً خوشحال شدم از حضورت. لازم به گفتن که نیست، ولی بازم میگم؛ ۵تا!!! دوستت دارم!!!Smile
سلام مجدد ببخشید یه سؤال: البته خخخ میتونم این سؤال رو هم مثلاً از مادرم هم بپرسم منتها بنا به دلایلی ترجیح میدم از شما بپرسم! خخ تازه! بحث برنج و پلو و این حرفا هم هست.
چرا در رمحرم و صفر یا کلاً مراسم عزا یا حتی عروسیها لااقل طرفهای ما اینطور هست که: بقول بچهها کشمشپلو درست میکنند اونم با گوشت مرغ یا خروس به صورت سرخ کرده؟ حالا منطقه گیلان رو نمیدونم اما این رو مطمئنم که تو مازندران لااقل اینطوری هست. خواستم بدونم آیا علتی خاص داره؟ مثلاً تبخ این نوع غذاها راحتتر هست؟ یا مثلاً سریعتر از سایر غذاها آماده میشه؟ یا خلاصه هر دلیلی که قطعاً آشپزها یا خصوصاً خانمهایی که دستی در آشپزی و این چیزها دارند بهتر میدونند.
با تشکر.
سلام خواهش میکنم. . راستش نمیدونم. سؤال سختی بود. ولی به نظر من کسی که به نیت نذری غذا میده, به راحتیِ تبخ توجه نمیکنه. به ارزش غذایی اون و همچنین حرمت و احترام به عذاداران توجه میکنن و غذایی رو رسم میکنن که این روز نذری بدن. مثلا همین کشمش هم برای آرامش اعصاب خیلی مناسبه, و هم غذای کاملیه برای پذیرایی از عذادارانی که ساعت ها تو ناراحتی و غم بودن. طرفای ما همون غذایی رو نذری میدیم که برای مهمانی ها جشن ها و عروسی های ویژه خودمون هم از اون غذا استفاده میکنیم.
مجدد سلام, از کامنتی که نوشتید و تحلیلهای خودم اینطور برداشت میکنم که یا, یحتمل این از قدیم مثلاً رسم بوده که تا حالا هم باقی مونده, البته التزامی به رعایتش نیست, همانگونه که در برخی جاها من شنیدم که برای نذری قیمه میدن یا حتی من کباب کوبیده رو هم دیدم! تازه! همانطوری که شما هم اشاره کردید مهم نیت هست نه کیفیت, یا اینکه مثلاً میتونیم بگیم چون این نوع غذا, میتونه غذای کاملی باشه برا عزادارانی که مدتها به عزاداری پرداختند و به نوعی نیاز به انرژی بیشتر دارند مفید هست, مضافاً به اینکه خداییش من یکی که هروقت از این نوع طعامها مصرف میکنم اگه خسته باشم تا حد زیادی از خستگیم کاسته میشه, فکر کنم این کشمشی که شما فرمودید برای تسکین اعصاب مناسب هست هم بی تأثیر نیست.
بهرحال ببخشید از اینکه زیاد مصدع اوقات میشم, راستی! شما گیلانیها هم یه میوه خوب دارید هاااا! زیتون رو میگم! انصافاً عالیه! البته نوع پرورده اون هم هست که بنظرم خاصیت اصلی زیتون تو اینه که خام مصرف بشه, ما موقع غذا مصرف میکنیم و من خدا وکیلی بعد از مصرف احساس آرامش میکنم! خخخ به بابام میگم بعد از مصرفش قلبم آروم میشه! میگه: آخی! چند سال ناراحتی قلبی داری پدر جان؟ خخخ
سلام خواهش میکنم. خوشحال میشم اگه بتونم جواب سؤالی رو بلد باشم بدم . بله درست میفرمایید . درمورد زیتون هم بله ما داریم خیلی هم عالیه, انواع مختلف داره که بعضیشو خام و بعضیشو باید درست کنیم که همون پرورده هست و مصرف کنیم, همه عالیه .
سلام
وقتتون بخیر
مطلب بسیار مفیدی بود
موفق و پایدار باشید
سلام. خواهش میکنم. ممنونم از کامنتتون . الهی موفق بشید.
سلام به دوست محترم شب روشنی. انشا الله همیشه سلامت و پیروز باشید. از توضیحات بسیار دقیق شما راجع به مواد غذایی سپاسگزارم خدا به شما جزای خیر دهد. من خودم وارد کار هبوبات شدم این توضیحات قطعا به دردم میخوره. باز هم منتظر توضیحات شما راجع به مواد غذایی هستیم.
سلام جناب آقای ضیاییفر, ممنونم از دعای شما. تشکر از کامنتتون.. خواهش میکنم, خوشحالم که بدردتون میخوره. الهی موفق بشید. چشم ان شا الله هرچی بتونم انجام وظیفه میکنم.
سلام دوستم
آخه تو چرا همش پستای خوشمزه میذاری ما هم نمیتونیم بیایم من چیکار کنم که دلم میخواد پلوی خوش عطر کاملً واقعی با باقلای محلیتون از دست شما بخورم
مرسی مثل همیشه آموزنده
منم بعضی وقتا برنج بدون اینکه پاک کنم میپزم البته وقتی میدونم آشغال نداره یا کمه
خارجیها هم که سعی میکنم تا جایی که مقدور باشه نخورم
میگم اگه زیاد برا شستنش هی آبشو بریزیم دور خاصیتش کم نمیشه
خوش ب حالتون که در شرایطی که برنج تو کشور شده قوت غالب منطقه تون رطوبیه و برنج برای شما یک غذای مناسب هست نه مثل ما دارو که باید کم مصرف بشه که نمیشه
و ب همین خاطر هوای مرطوب تون فکر کنم نیازه که داخلش سیر یا نمک بریزین تا خراب نشه فکر نکنم ما نیاز ب این کار داشته باشیم
بنظرم نیاز باشه هر از گاهی سر بزنم چون یادم میره بعضی نکات مثلن اینکه سبزی هر غذا چیه البته خیلیاشو میدونم و خب بعضی جاها هم وقتی میگیم سبزی خورش یا کوکو میخوایم همه اون چیزایی که لازمه رو نمیدن یا کم و زیاد میدن
راستی آبجی با اجازه من این هشدار رو بدم که اصلً سبزی یا هیچ خوردنی دیگه با مایع شسته نشه نمک سرکه و ذد عفونی کننده های طبیعی و بیذرر جایگزینهای مناسبی هستن
خدا قوت دختر کوشای مهربان موفق باشی
سلام دوست خوبم, آخی الهی، ای کاش میشد بیایی گیلان ببینیم همو. دختر، دست پختمو ولش رستوران خوب اینجا زیاده, سرت کلاه میره ها خخخ.
. عزیز دلم, برنج رو باید در حد لزوم شست, . ولی چیزی که خاصیت برنج و ویتامین و نشاسته برنج رو از بین میبره، برنج آب کشیه. چون جوش میخوره بعد دم میکشیم واسه این پلو کته به نظرم بهتره.
فدات شم، درسته بعضی برنج ها تمیزن؛ ولی ما نابیناییم پس باید بدترین حالتشو در نظر بگیریم! چون , در هر حال حتی برای یه دونه آشغال نیاز به بینایی داریم, چون اگه تو پلومون آشغال در بیاد, بده دیگه, آشپزش که نابینا باشه هزار بدتر! من که به تمیزیه غذا و آشپزخونه و وسایل و همه زیاد اهمیت میدم.
قربونت، درمورد حشره برنج تو استان شما من نمیدونم چجوریاست, بستگی به آب و هوا داره, . ما سیر و فلفل و نمک رو بخاطر اینکه برنج حشره نگیره میریزیم, حشرات رو فراری میده.
درمورد شستن سبزی با مایع هم چشم ممنون از نکته خوبت. خییییلیتا……. ۵تا دوستت دارم! smile 🙂 🙂
آره منم برا خودم خیلی حساسیت ب خرج نمیدم راجع ب پاک کردن برنج چون بعضی وقتا کسی نیست برام پاک کنه مممانمم از قبلش گفته تمیزی اگرم چیزی باشه میره اون ته قابلمه
منم خیلی دوستت دارم آبجی مهربون
مرسی که این نکته رو هم گفتی آجی ثنا, فدات حالا که تو هم دوسم داری، منم خییییلی زیادتر ۴تا دوستت می دالم. smile 🙂
بیضرر
وا من چرا غلط املایی دارم
راحت باش ولش مهم نیست, غلط هم بنویسی متوجه میشیم. مهم حضورته, که شدیدً خوشحالم کرد. (happy) Happy
سلام یک شب روشنی عزیز
مرسی واقعا پست مفیدی بود
سلام ریحانه عزیزم خواهش میکنم الهی موفق بشید