نمایش رادیویی با «صدا» جان می‌گیرد

گوش‌سپاری به گفته‌های یکی از پیشکسوتان رادیو در زمانی که بتازگی جشن تولد یکسالگی رادیو نمایش را پشت سر گذاشته‌ایم، خالی از لطف نخواهد بود. صفا آقاجانی که پیش از این، بازی وی را در مجموعه‌های بسیاری همچون سی‌امین روز، تا ثریا و… شاهد بوده‌ایم و برای مخاطبان رسانه همراه و گرم رادیو صدایی آشناست، برایمان از بازی در رادیو و دغدغه‌های این روزهایش می‌گوید.

رکسانا قهقرایی
شاید بهتر باشد پیش از ورود به بحث، تعریف شما را از بازیگری در رادیو و ویژگی‌های آن بدانیم.
یک بازیگر رادیو باید از نظر علم و دانش، توانمندی‌های زیادی داشته باشد زیرا در رادیو چیزهایی مثل لباس و گریم و برای کمک به بازیگر در اختیار نیست تا بتواند طبقه اجتماعی نقش را نشان دهد و مفهوم را روشن‌تر بیان کند. به نظرم نمایش رادیویی شبیه تئاتر است، با این تفاوت که در تئاتر، فرآیند تولید و همفکری و چالش‌ها، طولانی‌مدت است. نمایش‌های رادیویی معمولا در دو یا سه روز یا یک هفته به مرحله ضبط می‌رسد، بنابراین بازیگر رادیو باید توانمندتر از بازیگران سایر حوزه‌ها باشد.
با توجه به حضور نداشتن تصویر در نمایش‌های رادیویی آیا نوعی شتابزدگی در تولید نمایش‌های رادیویی احساس نمی‌شود؟
به هر حال رادیو یک رسانه است و نیازمند خوراک و تغذیه شدن. اگرچه صرف زمان بیشتر، همفکری، تحقیق و تفحص در اجرای هر کار هنری می‌تواند نتیجه بهتری به دنبال داشته باشد، اما نمی‌توان فرصت طولانی‌تری برای تولید آثار رادیویی صرف کرد. البته بسیاری از بازیگران، کارگردانان، تهیه‌کنندگان و سایر عواملی که در تولید نمایش‌های رادیویی فعالیت دارند، نسبت به نحوه کار یکدیگر آشنا هستند و تعامل خوبی با هم دارند که این مساله بسیار در نتیجه کار تاثیر می‌گذارد. گذشته از آن، نمایش رادیویی به مسائل اجتماعی می‌پردازد و رئال است، بنابراین چندان مبهم و مساله‌ساز نیست.
با توجه به این‌که سال‌هاست در این حرفه مشغول چگونه ارزیابی می‌کنید؟
به نظر من بازیگری در رادیو را می‌توان به دو دوره کلی قبل و بعد از انقلاب دسته‌بندی کرد. از میان بازیگران قبل از انقلاب تنها تعداد انگشت‌شماری همچنان به همکاری خود با رادیو ادامه می‌دهند. در دوره بعد از انقلاب آقای جعفری جلوه در اقدامی موثر از میان ۶۶۰۰ نفر حدود ۱۷ نفر را برای بازیگری در رادیو برگزیدند و کلاس‌هایی تحت نظر استادان مجرب برای این افراد برگزار شد. این دوره‌ها در زمینه‌های دیگری همچون نویسندگی هم برپا شد که اکنون افراد شرکت‌کننده در آن دوره‌ها از نویسندگان بنام رادیو و تلویزیون هستند.
تاسیس شبکه رادیویی نمایش ـ که اکنون یکساله شدن خود را پشت سر می‌گذارد، تا چه‌حد توانسته است در بهبود کیفیت آثار نمایشی موثر باشد؟
واقعیت این است وقتی یک رسانه اضافه می‌شود، نیازمند خوراک بیشتری است. بنابراین باید به کمیت بیشتر پرداخته شود و زمانی می‌توان به فکر کیفیت بود که از نظر کمی با مشکلی روبه‌رو نباشیم. در یک سالی که از تاسیس رادیو نمایش می‌گذرد، به کمیت توجه زیادی شد اما چون بحث تولید آثار باکیفیت هم در کنار آن همیشه مطرح بوده است، می‌توان گفت آثار تولید شده دارای درجه اعتبار بوده‌اند.
آیا خاطره‌ای از سال‌های فعالیت‌تان در ذهن‌تان نقش بسته است؟
از آنجا که کار ما آفرینش اثر است، اگرنه هر روز اما حداقل هفته‌ای یک‌بار خاطره جذاب برایمان باقی می‌ماند. یادم هست چند سال پیش وقتی فرزندم بتازگی به دنیا آمده بود و چهار یا پنج ماهه بود، من ناچار بودم او را با خود به سرکار ببرم. وسط تمرین از مرحوم آقالو اجازه خواستم از استودیو بیرون بروم و به فرزندم رسیدگی کنم. ایشان پس از برگشتن من به شوخی گفتند: خانم آقاجانی! لطفا یک بزرگ‌ترش را بگیرید و برگردید.
رشته دانشگاهی نمایش رادیو
اگر یک رشته تحصیلی خاص به نمایش رادیو اختصاص یابد، فارغ‌التحصیلان آن پس از آموزش دیدن، نیازمند جذب در بازار کار هستند و مسلما رادیو برای این تعداد از افراد ظرفیت ندارد. با وجود این برگزاری دوره‌های علمی ـ آموزشی به وسیله خود رسانه برای آموزش مهارت‌های لازم در زمینه بازیگری ضروری به نظر می‌رسد. پس از انقلاب به دلیل ظرفیت زیاد رادیو افراد علاقه‌مند زیادی به آن وارد شدند که این مساله هم معضلات خاص خود را داشت و خیلی از آنها هنوز رادیویی نشده‌اند، چون این فرآیند حدود ده‌سال در رادیو به طول انجامید تا این که چهار یا پنج سال پیش رادیو به این نتیجه رسید که بهتر است دوباره از میان فعالان این حوزه گزینشی انجام دهد و دوره‌های آموزشی برگزار شود که این هدف به طور تقریبی محقق شد و برخی دوستان طی ۲۰ سال گذشته، کلاس‌هایی را در سازمان برگزار کرده‌اند که بسیاری از افراد حرفه‌ای فعال در رادیو تربیت شده آن کلاس‌ها هستند.

 

درباره سعید پناهی

با سلام. بنده سعید پناهی هستم. متولد 9 اسفند سال 1375. از علایقم میتونم بگم به اینترنت, مبایل, موزیک, بازیهای نابینایی,گوش کردن به رادیو و نمایش رادیویی و و و خعععععیلی چیزهای دیگه اشاره کنم. کلا با همه چی حال میکنم. رفیق بازم, و رفیقهای ثمیمی را بیشتر از داداشهای نداشتم, دوست دارم. زاده ی استان زنجانم و از 1 سالگی در کرج یا همون استان البرز زندگی میکنم. در حال تحصیل در مقتع کارشناسی علوم تربیتی هستم. عاشق مطالعه صفحات اینترنتی هستم. پیگیر اخبار علم و فناوری هستم. به علاوه که در اسکایپ هستم, تو واتساپ و تلگرام و اینستا هم هستم. خخخ. کلا مسنجر بازم. فکر کنم هدفم کلا از اندروید خریدن همین بوده. اردیبهشت 92 با ی n73 وارد دنیای نت شدم. و اون وقتها 3g و این حرفا نبود با gprs آهنگ دانلود میکردم. بعد توسط معرفی یکی از دوستانم با سایتهای نابینایی آشنا شدم. بعد مهر ماه بود که دیگه ماهور خریدم, باورتون نمیشه من تا مهر 92 هنوز صفحهخان فارسی نداشتم. با این که از سال 83 پای کامپیوتر بودم. میدونین چرا؟ چون اون وقتها نت نمیرفتم. بعد از مهر ماهم اسکایپ نصب کردم و کم کم همه را add کردم و با همه آشنا شدم. عاشق گفت و گو تو اسکایپ بصورت صوتی هستم. کمو بیش چت هم دوست دارم. بعد اوایل آذر ماه بود که تصمیم گرفتم ی سایت بزنم, اول چنتا بلاگ تست کردم, خوشم نیومد. بعد کم کم بسرم زد, برم رو وردپرس. بعد به کمک آقای سعید درفشیان اینجارو بنا کردیم. روز 17 آذر 1392 بود که اینجارو بنا کردیم. اون وقتها زیاد اینجا کسی نمیومد. بعد دوستان کم کم با اینجا آشنا شدن. و الان هم که دیگه ی خانواده ی بزرگ شدیم به نام, شب روشن. اینجا ی سریها بهم مدیر ارشد هم میگن. اما خودم قبول ندارم. ی نو گرداننده میشه اسممو گذاشت. بیخودی هندونه تو پاچمون میکنن ههه. من تقریبن 10 درصد بینایی دارم. و از خط بریل استفاده میکنم. فقط 5 سال ابتدایی را در مدرسه ی پویا مخصوص نابیناها و کم بیناها درس خوندم. بعدش دیگه بصورت تلفیقی در مدرسه ی عادی مشغول به تحصیل شدم. راستی یادم داشت میرفت, جهت تماس با من میتونین از راه های زیر استفاده کنین. ایمیل: saeedpanahi2200@gmail.com اسکایپ: saeed-panahi تلگرام: https://telegram.me/sp1000 اینستاگرام: https://www.instagram.com/saeed10055/ خوشباشید.
این نوشته در زندگینامه, فیلمهای صوتی, گفت و گو, معرفی ارسال و , , , , , , برچسب شده است. افزودن پیوند یکتا به علاقه‌مندی‌ها.

7 دیدگاه دربارهٔ «نمایش رادیویی با «صدا» جان می‌گیرد»

  1. بهنام نصیری می‌گوید:

    سلام
    خدا الهی ایشون و همچنین رادیو نمایشو واسه مون حفظ کنه
    ممنون از تو سعید جان

  2. شهاب می‌گوید:

    سلام سعید
    بله امیدوارم خدا این رادیوییها رو حفظ کنه

  3. محسن غلامی می‌گوید:

    سلام سعید.
    لطفاً وقتی کپی کاری میکنین, به متن کمی با دقت نگاه کنین.
    امسال سومین سالگرد رادیو نمایش هست.
    اگه کمی زحمت میدادین تاریخ نوشته رو نگاه میکردین بد نبود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *